De bruid heeft jou gevraagd bruidsmeisje te zijn bij een huwelijk. Wat een enorme eer! Natuurlijk zeg je meteen ja als je zoiets bijzonders gevraagd wordt. Maar wat houdt deze belangrijke functie nou eigenlijk in? Wat wordt er allemaal van je verwacht en wanneer begint je taak als bruidsmeisje precies? In dit artikel lees je alles over de belangrijkste steunpilaar van de bruid: het bruidsmeisje.

Verwar bruidsmeisjes niet met bruidskinderen die met het bruidspaar meekomen maar verder geen taken hebben. Een bruidsmeisje zijn betekent niet dat je in een mooie jurk op de bruiloft bloemblaadjes moet strooien. Een echte bruidsmeid heeft het namelijk best wel druk met belangrijke werkzaamheden voor en tijdens de grote dag. Voordat we uit de doeken doen wat die werkzaamheden precies inhouden, kijken we naar wat een bruidsmeisje nou precies is en waar de traditie van het hebben van bruidsmeisjes vandaan komt. Tot slot geven we je nog wat handige tips mee die je helpen bij je belangrijke opdracht.

Wat is een bruidsmeisje?

Een bruidsmeisje is een (jonge) vrouw die de bruid tijdens de huwelijksdag assisteert. Zowel op emotioneel als op praktisch gebied. De bruidsmeisjes (meestal zijn er meerdere) worden uitgezocht door het bruidspaar en zijn meestal ongehuwde familieleden of vrienden. In Nederland worden ook vaak jonge kinderen aangewezen als bruidsmeisje, maar eigenlijk zijn dit bruidskinderen, aangezien ze niet alle taken van een volwassen bruidsmeisje kunnen vervullen, zoals het geven van emotionele ondersteuning. Wanneer wij het in dit artikel hebben over een bruidsmeisje hebben we het dus niet over die kinderen.

De oorsprong van het bruidsmeisje. Dienstmaagd of geest verdrijver?

Er zijn meerdere verklaringen over het ontstaan van het bruidsmeisje. Het westerse bruidsmeisje zoals we die nu kennen is volgens sommigen in het leven geroepen door de romeinen die bruidsmeisjes als afleidingsmanoeuvre gebruikten om kwade geesten en demonen weg te houden van het bruidspaar. Die demonen konden ook jaloerse ex-geliefden of afgewezen mannen zijn die de bruiloft kwamen verstieren. Daarom zijn bruidsmeisjes net zo mooi aangekleed als de bruid. De demonen zouden in de war raken omdat het bruidsmeisje en de bruid zoveel op elkaar lijken.

Dit is de meest voorkomende uitleg van de oorsprong van de traditie van het bruidsmeisje. Maar er zijn ook mensen die een bijbelse uitleg aan het fenomeen bruidsmeisje geven. In het verhaal van Jakob en zijn vrouwen Lea en Rachel die hun eigen "bruidsmeisjes" meenamen in de vorm van dienstmaagden.

Wij vinden de eerste uitleg toch net wat romantischer. Inmiddels houden we nog steeds stevig vast aan de traditie van het bruidsmeisje maar er veranderde in al die tijd natuurlijk wel wat.

kleding van bruidsmeisje

De kleding van een bruidsmeisje

Omdat het bruidsmeisje moest dienen als afleidingsmanoeuvre zag ze er vroeger bijna exact zo uit als de bruid. Inmiddels is dat niet meer altijd het geval. Toen de angst voor demonen af begon te nemen werd de kleding van de bruidsmeisje anders en hoefde ze er niet meer hetzelfde uit te zien als de bruid die vanaf dat moment alle ogen op zich gericht kreeg. Maar hoe moet je er dan nu uitzien als bruidsmeisje?

Geen grote paarse plofjurken

Meestal ben je niet het enige bruidsmeisje van de bruid. Jouw jurk moet dus niet alleen afgestemd worden op de jurk van de bruid maar ook op die van de andere bruidsmeisjes. Meestal bepaalt de bruid wat er aan jurken gedragen wordt door haar assistentes op de bruiloft. Misschien krijg je nu een schrikbeeld in je hoofd van grote paarse plofjurken met roze strikken die je wel eens voorbij ziet komen in Amerikaanse films uit de jaren tachtig maar jouw bruid heeft echt wel smaak. Zij zal ervoor zorgen dat ze een jurk uitzoekt die qua kleur en pasvorm prima bij je past. Zij wil namelijk ook echt niet naast een ontplofte suikerspin op haar bruidsfoto's staan, dus maak je daar echt geen zorgen over. Net als de bruid zul jij er ook fantastisch uitzien tijdens de bruiloft (maar net ietsje minder fantastisch dan de bruid natuurlijk).

De bruid kan de jurken voor de bruidsmeisjes helemaal zelf uitkiezen (of een paar opties geven) maar ze kan het uitzoeken ook aan jullie overlaten en de keus daarna wel of niet goedkeuren.

Teamplayers

De meeste bruiden vinden het leuk als de bruidsmeisjes te herkennen zijn als "team". Dat kan op verschillende manieren. Door allemaal dezelfde jurk te dragen maar ook door bijvoorbeeld accessoires op elkaar aan te passen terwijl er verschillende jurken worden gedragen. Wanneer je als bruidsmeisje je eigen jurk mag uitkiezen is het wel leuk om binnen een bepaald kleurenpalet te werken en/of ervoor te zorgen dat de jurken van dezelfde stof als die van de jurken van andere bruidsmeisjes gemaakt zijn. Het makkelijkste is daarom samen met de andere bruidsmeisjes jullie jurken uit te zoeken. Zo voorkom je jaloezie en handel je als een echt team. Luister goed naar elkaar bij het uitzoeken van je jurk, want je wilt natuurlijk dat iedereen zich prettig voelt in de nieuwe kleren. Als jullie je als bruidsmeisje op je gemak voelen kun je al je aandacht richten op de bruid.

Wie betaalt de jurk van het bruidsmeisje?

Als de bruid specifieke wensen heeft over de jurken van de bruidsmeisjes dan is het wel aardig van haar als ze ook een bedrag sponsort. Ook als de bruidsmeisjes nog erg jong zijn is het wel fair om met de ouders te overleggen of een bruidsmeisje wel zelf een jurk kan betalen. Maar in principe is het zo dat je als bruidsmeisje zelf voor je jurk betaalt. Houdt hier dus rekening mee als je gevraagd wordt al bruidsmeisje en zeg het ook eerlijk als je vindt dat een jurk te duur is. Het is natuurlijk geweldig om bruidsmeisje te zijn maar je hoeft er niet bankroet door te raken. De bruid begrijpt dat echt wel en samen kijken jullie dan naar een oplossing.

We weten inmiddels waar het bruidsmeisje vandaan komt en hoe ze eruit ziet. Maar het belangrijkste weten we nog niet: Wat doet een bruidsmeisje eigenlijk de hele dag? Welke taken heeft het bruidsmeisje voor, tijdens en na de grote dag van het bruidspaar?

taken van bruidsmeisje

De taken van het bruidsmeisje vóór de bruiloft

Je bent als bruidsmeisje één van de belangrijkste adviesorganen van de bruid. Je taken beginnen dan ook al ver voordat de bruid naar het altaar loopt. En die taken zijn nogal uiteenlopend.

Zo kan er van je gevraagd worden dat je helpt met het uitzoeken van de bruidsjurk en dat je het vrijgezellenfeest van de bruid organiseert. Je helpt de ceremoniemeester met haar taken, knutselt bedankjes voor de gasten in elkaar en bent altijd bereikbaar voor emotionele ondersteuning van de bruid. Het organiseren van een bruiloft kan voor een bruid een stressvolle aangelegenheid zijn. Onder het devies: "bij gevaar van instorting, bel je bruidsmeisje." heb je daarom altijd je telefoon aan staan.

Wordt er van je verwacht dat je ook betrokken bent bij het plannen van de bruiloft? Neem dan eens een kijkje naar deze traditie-tips.

De taken van het bruidsmeisje tijdens de bruiloft

Eindelijk is het zover. Jouw vriendin/nicht/zus gaat vandaag trouwen met haar grote liefde en aan jou de eer haar te assisteren op deze grote dag. Dat begint 's ochtends bij het helpen aankleden van de bruid. Je zorgt ervoor dat de jurk goed zit. Als er een sleep aan de jurk zit moet je ervoor zorgen dat je deze omhoog houdt bij trappen en vieze ondergronden (natte grasvelden bijvoorbeeld) en je zorgt ervoor dat de sleep mooi wordt gedrapeerd voor de bruidsfoto's. Je voorziet je bruid van eten en drinken en begeleid gasten naar hun zitplaatsen. Als de bruid naar de wc moet ben jij erbij om haar te helpen met het omhooghouden van de jurk.

Ook al sta je de hele dag in de schaduw van de bruid, je bent altijd aanwezig. Je kunt dus het bruidsboeket snel overnemen als de bruid gaat dansen en een zakdoekje aanreiken als de tranen komen. Je zorgt ervoor dat de ringen tijdens de ceremonie worden aangereikt en er bloemblaadjes worden gestrooid. En als bruidsmeisje beheer je ook het receptieboek en houd je deuren open, neem je de cadeaus voor het bruidspaar aan en geeft deze een goede plek. Last but not least mag je als bruidsmeisje meedoen met het vangen van het bruidsboeket. Ben jij de volgende die gaat trouwen?

wat niet doen als bruidsmeisje

Wat moet je vooral niet doen als bruidsmeisje

De bruid heeft jou uitgekozen als bruidsmeisje. Je vindt het een geweldige eer en een unieke ervaring en gaat zeker weten je best doen om deze belangrijke taak goed uit te voeren. Je wilt dat alles op rolletjes verloopt en de bruid na haar bruiloft tevreden is over hoe jij hebt gepresteerd als haar rechterhand. Om daarvoor te zorgen moet je ook weten wat je als bruidsmeisje vooral niét moet doen. We zetten 10 belangrijke "no go's" voor je op een rij:

1. Ja zeggen, maar niet precies weten waarop.

Natuurlijk ben je super gevleid als je wordt gevraagd als bruidsmeisje en ben je geneigd om direct ja te zeggen als je wordt gevraagd maar zeg geen ja als je niet weet wat de taken van een bruidsmeisje precies inhouden. Als je geen zin hebt om de hele tijd als emotionele steunpilaar van de bruid beschikbaar te zijn is dit misschien niet de taak voor jou. En als je een heel drukke baan hebt en kinderen naar verschillende sportclubs moet brengen heb je dan wel tijd om een vrijgezellenfeest te organiseren. De bruid heeft meer aan een bruidsmeisje die haar taken serieus neemt dan aan iemand "die het er een beetje bij doet". Denk er dus goed over na voordat je de uitnodiging accepteert.

2. Roddelen over de bruid

Niets leuker dan een smeuiige roddel, maar roddelen over de bruid is een absolute no go. Het zorgt voor een negatieve sfeer en is erg onaardig. De bruid heeft jou gevraagd als bruidsmeisje omdat ze je aardig vindt en vertrouwd. Beschadig dat vertrouwen dan ook niet.

3. Liegen tegen de bruid

Natuurlijk lieg je niet tegen de bruid. Maar als ze tijdens het passen van de trouwjurk staat te stralen in een jurk die eigenlijk voor geen meter zit is een leugentje om bestwil zo gemaakt. Niet doen! Eerlijkheid duurt het langst. Zeg het dus eerlijk als de bruid een vreemde keus maakt, jij bent degene die ervoor moet zorgen dat de bruid niet achteraf spijt krijgt van haar uitgekozen trouwjurk of onmogelijke kapsel. De waarheid vertellen doe je natuurlijk wel een beetje subtiel.

4. Telefoon uitzetten

Als bruidsmeisje ben je altijd bereikbaar voor de bruid. Als de nood het hoogst is moet jij er voor de bruid zijn. Je kunt het dus niet maken om een telefoontje van de bruid te negeren of je telefoon uit te zetten.

5. Andere bruidsmeisjes negeren

Bruidsmeisje ben je vaak niet alleen. In de meeste gevallen zijn er meerdere van "jouw soort" op de bruiloft aanwezig. Zorg dat je iedereen leert kennen en blijf vriendelijk ook al zal iemand nooit je beste vriendin kunnen worden. De bruid heeft al haar bruidsmeisjes zorgvuldig gekozen en die keuze dien je te respecteren. Ga ook vooral geen concurrentiestrijd aan met de andere bruidsmeisjes maar vorm probeer samen juist een echt "dream team" te vormen voor de bruid.

6. Een verkeerd vrijgezellenfeest organiseren

Aan jou de taak om het vrijgezellenfeest te organiseren. Zorg ervoor dat het feest wat jij organiseert ook echt bij je bruid past. Niet iedereen kan een striptease waarderen of een kroegentocht leuk vinden. Zorg er dus voor dat je bruid met plezier op haar laatste avond als vrije vrouw terug kan kijken.

7. Teveel alcohol drinken

Drink nooit, maar dan ook nooit teveel alcohol op de bruiloft als je bruidsmeisje bent. Jij moet namelijk altijd klaar kunnen staan voor de bruid en dat gaat wat lastig als je staat te wankelen van teveel champagne.

8. Te weinig drinken en eten

Je mag dus niet teveel drinken op de bruiloft maar te weinig drinken en eten is ook niet goed. Let op jezelf! Als bruidsmeisje heb je het op de dag van de bruiloft razend druk en eten en drinken kan er zomaar bij inschieten. Je hebt echter wel de taak om fysiek en mentaal klaar te staan voor de bruid en dat kan niet als je flauwvalt van de honger.

9. Eerder weggaan op de bruiloft

Hoe moe je ook bent, je mag niet eerder vertrekken van de bruiloft. De bruid heeft je altijd nodig. 's Ochtends bij het aankleden maar ook laat op de avond als ze tijdens het feest haar make-up moet bijwerken of naar het toilet moet. Ga even zitten, neem een momentje voor jezelf om op adem te komen en ga dan weer terug naar het feest. Morgen mag je uitrusten.

10. Klagen tegen de bruid

De bruiloft is de mooiste dag van het leven van de bruid. Dat wil jij als bruidsmeisje niet verpesten door over van alles en nog wat te klagen. Sterker nog, het is aan jou om alle "ellende" een positieve twist te geven. Regent het? Dan zeg je bijvoorbeeld dat het zo goed is dat ervoor gezorgd is dat alle gasten een paraplu hebben gekregen. En is de catering te laat, dan ga je niet mopperen op de leverancier maar stel je de bruid gerust door te zeggen dat de hapjes nu vast nog beter worden dan verwacht.

wat bruidsmeisje doen voor bruid

Wat kun je als bruidsmeisje nog meer doen voor de bruid?

Je weet nu wat je taken zijn als bruidsmeisje en wat je vooral niet moet doen. En er zijn altijd nog andere kleine dingen die je kunt doen voor je bruid. Doe een keelsnoepje in je tas, zorg dat je goede schoenen draagt om nét even een stapje meer te kunnen doen, veeg die pluk haar uit het gezicht van de bruid als er een foto wordt gemaakt en maak af en toe eens een complimentje over hoe mooi ze eruit ziet. Zorg ervoor dat de bruid een geweldige dag heeft maar probeer er zelf ook enorm van te genieten. Het is immers een grote eer om als bruidsmeisje rond te lopen op een bruiloft en iets wat je niet al te vaak zult meemaken. Misschien zelfs maar een keer in je leven!

Als jij rondloopt met een glimlach op je gezicht is dat voor iedereen leuk om te zien en sta je ook nog eens leuk op alle foto's en video's die op de grote dag worden gemaakt, en dat is heel fijn als je er later doorheen bladert met je benen omhoog op de bank. Want een beetje rust heb je zeker wel verdient na een intensieve periode als bruidsmeid.