De belangrijkste kosten op een rij en tips om te besparen

Gefeliciteerd, jullie gaan trouwen! Wat een ontzettend leuke en spannende tijd gaan jullie tegemoet. De eerste momenten na het aanzoek leef je op een roze wolk en dat is heerlijk. Geniet er maar lekker van! Maar er komt een moment dat die roze wolk iets lichter roze wordt en je toch ook echt even de "zakelijke" kant van de bruiloft moet bekijken. Want zoals je misschien wel weet, een bruiloft kost geld.

De zakelijke kant

Die zakelijke kant van het organiseren van een bruiloft heeft nogal wat voeten in aarde. Er zijn een heleboel vragen die beantwoord moeten worden en een hoop zaken die geregeld moeten worden: Hoe gaan jullie trouwen? En waar?

Er moet bruidskleding uitgezocht worden en een gastenlijst worden opgesteld. Wie wordt de foto/videograaf op de grote dag? Waar koop je de bloemen? Wat krijgen je gasten te eten en te drinken, ga je voor een live band of kies je voor een dj op je feest en welke bakker krijgt de opdracht voor het maken van jullie bruidstaart?

Dit is nog maar een kleine greep uit de dingen waar je allemaal mee te maken krijgt bij het organiseren van je bruiloft. Aan al die dingen hangt helaas ook een prijskaartje. Maar wat staat er op dat prijskaartje? Wat kost een bruiloft nou eigenlijk?

Kletter niet van de roze wolk af

Er zijn stellen die keihard van hun roze wolk af kletteren bij het zien van de prijs van de bruiloft die ze in hun hoofd hadden. En zij hebben nog mazzel, want ze zien op tijd dat hun budget niet toereikend is. Helaas zijn er ook veel gevallen bekend van stellen die ten koste van alles hun droombruiloft realiseerden maar daarna (en daardoor) nog jaren bezig waren met het afbetalen van hun schulden. Niet de beste start van je leven als getrouwd stel.

Maar genoeg met de negativiteit. Een bruiloft is natuurlijk vooral bijzonder, mooi en heel erg romantisch. Het is de mooiste dag van jullie leven en een die je nooit gaat vergeten. Je hebt er dus waarschijnlijk best wat centen voor over en misschien heb je er stiekem zelfs al een tijdje voor gespaard.

Vanaf je roze wolk kunnen jullie een start maken met het organiseren van jullie droombruiloft. Hoe zorg je er nou voor dat je niet van je roze wolk afdondert, maar een zachte landing maakt zodra je bij het financiële stuk van de voorbereidingen terecht komt? Heel simpel: door je goed voor te bereiden en een duidelijk plan op te stellen.

In dit artikel kun je lezen waar het geld dat je in een bruiloft stopt naartoe gaat en wat de globale kosten van een gemiddelde bruiloft zijn en hoe je dit voor je eigen bruiloft in een handig overzicht kunt zetten. Zo weten jullie straks waar je qua financiën aan toe bent als je gaat beginnen met het plannen van de mooiste dag van je leven. Tot slot geven we je nog wat tips om geld te kunnen besparen op je bruiloft.

budget bruiloft

Budget voor je bruiloft bepalen

In een sissi jurk de trouwkoets uitstappen terwijl een klassiek orkest jullie favoriete nummer speelt. Je bruidsboeket wordt aangereikt door een getemde aap, er is vuurwerk overal, het regent glitters en je toekomstige wederhelft maakt zijn entree met de helikopter. Het jawoord geef je in een Toscaans kasteel en er zijn honderden gasten uitgenodigd op het grote feest dat wel 6 dagen duurt….

Natuurlijk is dit beeld van een bruiloft waanzin, maar de fantasie van toekomstige bruidsparen wil nogal eens op hol slaan. En dat is helemaal niet slecht, want wie weet komt er ineens een super origineel idee naar boven als jullie met zijn tweeën zo aan het fantaseren zijn geslagen. Vooral doen dus. Maar vergeet niet daarna weer even "terug op aarde" te komen en te kijken naar jullie portemonnee. Het organiseren van een bruiloft begint namelijk met een goed plan en met het bepalen van het budget.

Wie betaalt de bruiloft?

Tot eind jaren '70 was het vrij normaal dat de ouders van de bruid de hele bruiloft betaalden. Maar de tijden zijn veranderd en tegenwoordig is deze financiering niet meer zo standaard. Toch gebeurt het nog wel vaak dat de ouders van het bruidspaar (dus ook de ouders van de bruidegom) een bijdrage leveren aan de trouwerij. Hier zijn verder geen regels voor en dit ligt voor iedere familie anders. Ook kan de financiële bijdrage aan een huwelijk per cultuur enorm verschillen. Om te kijken hoeveel geld er beschikbaar is voor het organiseren van jullie bruiloft is het dus goed om dit te inventariseren. Moeten jullie alles zelf betalen of kun je rekening houden met een extra'tje?

Waarom een budget?

Het budget voor je bruiloft bepaal je samen. Ga er even goed voor zitten want dit budget is de basis van al het andere dat je moet regelen voor je bruiloft.

Kijk samen naar jullie wensen voor jullie bruiloft en overleg wat het maximale bedrag is dat jullie eraan uit willen uitgeven. Blijf daarbij reëel. Weet je zeker dat je het door jullie bepaalde bedrag wel wilt uitgeven? Na je bruiloft is het op en kun je het bedrag niet meer gebruiken voor andere praktische zaken zoals het afbetalen van je hypotheek of de boodschappen. Bedenk dus goed bij het bepalen van het budget wat jouw bruiloft je écht waard is.

Waarom is het belangrijk samen goed te praten over het budget? Een ruwe inschatting maken van wat zo'n bruiloft kost is toch ook gewoon genoeg? Zo werkt het helaas niet. Als je geen maximum bedrag hebt bepaald geef je namelijk veel makkelijker nog "even" wat extra uit. Wanneer dat ene trouwkaartje net een euro duurder is bijvoorbeeld, wanneer de taart een tientje meer kost, of als die ene mooie locatie net even wat duurder uitvalt. Al die kleine beetjes kunnen samen zomaar eens een rekening opleveren waar je je een hoedje van schrikt.

Laat je overigens niet afschrikken door de bedragen die we hieronder noemen. Het is een gemiddelde. Denk niet dat je met een kleiner budget geen goede bruiloft kunt organiseren want voor elk budget kan er met wat creativiteit een pracht van een bruiloft geregeld worden. Daarover lees je later meer.

bruiloft kost gemiddeld

Wat kost een bruiloft gemiddeld?

Wat je bruiloft uiteindelijk gaat kosten ligt natuurlijk aan hoe gek je het zelf maakt. Maar soms is wel handig om een kleine inschatting te kunnen maken naar hoe hoog de kosten voor de belangrijkste onderdelen van een bruiloft gemiddeld uitvallen. Zo heb je een betere basis voor het overleg over je trouwbudget. We kijken daarom naar de gemiddelde kosten van de trouwkleding, de locatie, het vervoer, de fotograaf het feest en houden ook rekening met eventuele extra kosten.

Gemiddelde kosten trouwkleding

Een van de leukste uitgaven voor je bruiloft is het kopen van de trouwkleding. Dit kan een dure aangelegenheid worden als je niet oppast, maar als je het budget van tevoren vastlegt zorg je er in ieder geval voor dat je niet meer aan je trouwjurk of trouwpak uitgeeft dan vooraf de bedoeling was. Maak het jezelf niet te moeilijk en pas ook gewoon geen trouwkleding die buiten dat budget valt. Voordat je het weet word je verliefd op een jurk die je niet kunt betalen. De gemiddelde prijs voor een trouwjurk ligt ergens tussen de €1500 en €2500. Voor een trouwpak betaal je een bedrag tussen de €700 en €1500.

Gemiddelde kosten trouwlocatie

Ook bij het uitzoeken van de trouwlocatie kan het qua prijs alle kanten op. De locatie is over het algemeen de grootste kostenpost uit het rijtje uitgaven voor je bruiloft maar de prijs hangt erg af van de locatie. Zo kun je in veel gemeenten op maandagochtend gratis trouwen. Je kunt redelijk goedkoop trouwen door een zaaltje af te huren maar als je ervoor kiest om een landgoed af te huren zul je wat meer betalen. De gemiddelde prijs voor de trouwlocatie varieert van €500 tot €6000. Denk er bij het huren van een locatie ook aan om te vragen naar eventuele extra voordelen. Zo hebben veel trouwlocaties goede connecties met bijvoorbeeld cateraars of fotografen. Als je de plechtigheid en het feest op dezelfde locatie laat plaatsvinden kun je van die voordelen gebruik maken en zo een hoop geld besparen.

Gemiddelde kosten vervoer

Wanneer je lopend of op de fiets naar je bruiloft gaat ben je natuurlijk het goedkoopste uit. Maar wees eerlijk, dit is natuurlijk wel het moment om in een koets of bijzondere auto vervoerd te worden. De kosten voor het vervoer zijn gemiddeld zo'n €350.

Gemiddelde kosten fotograaf

Sommige bruidsparen kiezen ervoor te bezuinigen op een fotograaf. Ome sjaak kan toch ook prima foto's maken? Wij raden je aan dit vooral niet te doen en te kiezen voor een professionele fotograaf. Je trouwt als het goed is maar één keer en dan is het fijn als je daar op een mooie manier op terug kunt kijken. Een professionele fotograaf heeft oog voor detail en ziet dingen door zijn lens die niemand anders opvallen. De fotograaf is lang in touw en werkt met professionele apparatuur. Tel daar een hoop ervaring bij op en je komt op een gemiddeld bedrag van zo'n €1300. Dat lijkt veel, maar je krijgt er enorm veel voor terug, inclusief een tastbare herinnering in de vorm van een fotoboek en/of mooie foto's om in te lijsten.

Gemiddelde kosten trouwringen

Een trouwring is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de trouwdag. Het is namelijk een van de weinige dingen die je ook nog bij je draagt als de bruiloft al lang en breed voorbij is. Gemiddeld geven we in Nederland zo’n 1500 euro uit aan trouwringen. Geen sinecure dus. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om op je trouwring te besparen. Daarover straks meer.

Gemiddelde kosten bruiloftsfeest

En dan is er natuurlijk nog het feest. Jullie zijn getrouwd, dat mag zeker wel goed gevierd worden! Stel dat je met 50 vrienden en bekenden vier uur lang feest viert in een zaal dan ben je gemiddeld zo'n €1700 kwijt inclusief drankjes. Wil je er 4 uur lang een dj of band hebben staan dan betaal je daar nog eens €1300 voor.

Hou rekening met onvoorziene uitgaven

Wanneer je je budget helemaal op orde hebt en je begint met het uitgeven van het geld voor je bruiloft kun je zomaar eens voor verrassingen komen te staan. Hou daarom altijd rekening met onvoorziene uitgaven. Wat als je favoriete cateraar niet kan en je verplicht moet uitwijken naar je duurdere optie? Of wat als de ene zaal op het landgoed al bezet is en je moet uitwijken naar een andere locatie? En wat als je stiekem toch een jurk hebt gepast die eigenlijk niet binnen je budget past (foei, we hadden je gewaarschuwd!). In dat geval is het fijn als je een kleine buffer achter de hand hebt. Reserveer daarom altijd 10% van het budget voor onvoorziene uitgaven zodat je zulke 'pech'gevallen zonder problemen kunt opvangen.

bruiloft besparen

Hoe kun je op je bruiloft besparen?

Een bruiloft is een dure aangelegenheid en dat is helemaal niet zo'n ramp als je er voor gespaard hebt. Het is jouw dag en je mag flink uitpakken. Daar is het een bruiloft voor. Toch is het wel fijn als je hier en daar wat kunt besparen. Het geld wat je bespaard aan de ene kant kan er bij iets anders misschien weer bij. En het zou natuurlijk helemaal fijn zijn als je nog wat geld op je rekening hebt staan na je trouwdag. Maar hoe kun je op je bruiloft besparen?

Stel prioriteiten

Een van de beste manieren om kosten te besparen is door prioriteiten te stellen. Maak een lijstje met dingen die jullie écht belangrijk vinden en geef daar geld aan uit. De andere zaken kun je of schrappen, of goedkoper maken.

Houdt vast aan je budget

Laat je niet verleiden en houdt vast aan je eigen budget. Is een ontwerper voor je trouwkaart te duur? Kies dan voor een eigen ontwerp zodat je binnen je eigen vastgestelde kosten blijft. Je kunt ook kiezen voor een bbq in plaats van een diner. De boodschappen doe je dan bij de goedkope grootgrutter. Door je aan het budget te houden weet je zeker dat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan. Oh, en kijk eens op marktplaats voor je trouwkleding. Ook je trouwringen kun je zo duur maken als je zelf wilt.

Ontwerp je eigen trouwring

Je trouwring is van jullie, waarom zou je deze dan kant en klaar voor de hoofdprijs kopen bij een juwelier? Het is toch veel leuker om een trouwring te dragen die echt bij jou past? Je doet hem als het goed is immer nooit meer af. Je kunt je trouwringen bij AURONIA makkelijk zelf samenstellen en zo invloed hebben op niet alleen de kosten van de ring maar ook het uiterlijk ervan. Zo creëer je eigenhandig een trouwring die past bij jullie huwelijk én jullie budget.

Nodig minder mensen uit

Denk voordat de uitnodigen de deur uit gaan even na over of je de nicht van je buurman wel écht uit wilt nodigen. Een gast kost gemiddeld zo'n €50 euro. Neem daarom samen de gastenlijst nog even door. Kan je zomaar eens een hoop geld opleveren.

Meer groen

Heb je veel versiering met bloemen? Vul dit dan aan met groen. De tafelstukken en het trouwboeket houden zo wel hun volume maar je bent een stukken goedkoper uit dan wanneer je kiest voor meer bloemen.

Vraag het je vrienden

Kijk eens rond in je vriendenkring. Zitten er muzikanten tussen? Dan willen ze misschien wel voor wat minder dan een ingehuurde band een optreden verzorgen. Misschien is er wel iemand met een mooie tuin die als trouwlocatie kan dienen, of is er een tante die goed kan naaien en kan helpen met de jurken van de bruidsmeisjes. Door even op die manier naar je vrienden en familie te kijken kun je zomaar een voor verrassingen komen te staan.

Vermijdt woorden als trouwen, bruiloft en bruid

Als je op zoek gaat naar spullen voor je bruiloft, probeer dan eens de woorden "trouwen", "bruiloft" en "bruid" te vermijden. Zo kan een boeket bloemen ineens de helft goedkoper uitvallen omdat het niet wordt verkocht als een bruidsboeket maar als een gewoon boeket. Zo werkt het ook met de taart, locatie, het vervoer en andere zaken.

Wees creatief

Wie zijn creativiteit de vrije loop laat kan een hoop geld besparen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf de uitnodigingen en bedankjes voor de gasten maken in plaats van deze te kopen. Ook de aankleding van de bruiloft kan vaak prima zelf (of door je bruidsmeisjes) gemaakt worden. En vind je een fotograaf voor het feest te duur? Dan zijn er apps beschikbaar om je computer om te toveren tot fotohokje. Wedden dat daar leuke foto's uit komen? Ook kun je gasten vragen foto's te maken en die te uploaden op een speciale site.

huwelijksreis

Heb je ook gedacht aan je huwelijksreis?

Na de bruiloft meteen over gaan op de orde van de dag is natuurlijk niet echt een lekkere manier om je eerste tijd als pasgetrouwd stel door te brengen. Vergeet daarom je huwelijksreis niet in het budget op te nemen. Pasgetrouwde stellen zijn aan een huwelijksreis gemiddeld zo'n €2500 kwijt.

Een dure bruiloft geeft geen garantie op een gelukkig huwelijk

We hebben nu een hoop bedragen genoemd maar natuurlijk zijn jullie uiteindelijk degenen die bepalen hoeveel er aan de bruiloft uitgegeven moet worden. Er zijn mensen die alles uit de kast halen en trouwen voor tienduizenden euro's maar er zijn ook mensen die het voor elkaar krijgen om voor €700 te trouwen. Of je nu veel of weinig spendeert aan je bruiloft, het gaat erom dat het voor jullie een onvergetelijke dag wordt. Een dure bruiloft geeft geen garantie op een gelukkig huwelijk. Sterker nog, als je je getrouwde leven begint met schulden is dat allesbehalve romantisch!

Wees dus zakelijk bij het opstellen van het kostenplaatje, blijf binnen het budget bij het plannen van je bruiloft en stel prioriteiten. Het is heel belangrijk dat jullie op de de dag van de bruiloft alleen maar zorgeloos genieten samen. Hoeveel dat uiteindelijk kost en hoeveel je dat waard is is helemaal aan jullie. Wil je veel aan je bruiloft uitgeven, begin dan op tijd met sparen. Wil je trouwen in die dure trouwjurk? Ga dan een paar keer minder uit eten in de maanden voor je bruiloft. Als je op tijd begint met plannen en sparen heb je straks een bruiloft die helemaal naar wensen is en dan kunnen jullie na de trouwdag zonder schulden en prachtige herinnering op zak beginnen met een nieuw hoofdstuk als getrouwd stel. Veel geluk!