Ze noemen het niet voor niets "de grote vraag": Wil je met me trouwen?
Het is voor veel mensen de belangrijkste vraag die ze ooit in hun leven gaan stellen. Het is een vraag die voor veel dingen staat: de liefde, het onvoorwaardelijke, trouw. En het is een vraag waarop je nooit zeker weet wat het antwoord zal worden totdat je hem daadwerkelijk stelt. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Wat komt er allemaal kijken bij een huwelijksaanzoek? Wat zijn de verwachtingen van je partner? Wat mag je niet vergeten? Wat moet je doen en wat moet je vooral niét doen? In dit artikel geven we tips en helpen we je ervoor te zorgen dat jouw huwelijksaanzoek straks vlekkeloos verloopt.

Wat wordt er van je verwacht?

Het is zover, je hebt besloten je grote liefde ten huwelijk te vragen! Hoe precies, dat weet je nog niet. In films zijn huwelijksaanzoeken vaak groots en meeslepend, maar in je eigen omgeving worden aanzoeken veelal klein en intiem gedaan. Wat wordt er eigenlijk verwacht van een huwelijksaanzoek?

Iedereen is verschillend, maar toch hebben we allemaal één ding gemeen: mensen zijn dol op verhalen. Verhalen om te vertellen en verhalen om naar te luisteren. Iedereen die ten huwelijk wordt gevraagd wil er graag over vertellen en bijna iedereen geniet wel van het verhaal van een mooi huwelijksaanzoek. Wat wil dit zeggen? Dat wanneer jij de grote vraag stelt je hier wel een beetje aandacht aan moet schenken. "Overleg" niet tussen neus en lippen door bij het ontbijt of jullie gaan trouwen en noem het dan een aanzoek. Overleggen mag, maar daarna moet er wel echt een aanzoek plaatsvinden. Iets waarover verteld kan worden. Wat er dus van je verwacht wordt is dat je een moment creëert zodat je de vraag "Wil je met me trouwen" echt en gemeend kunt stellen. Hoe dat moment er verder uitziet, dat is aan jou. Het kan klein en intiem zijn, in het bijzijn van vrienden of familie, of groots en meeslepend zoals in een romantische Hollywood film. Zolang er na je aanzoek maar een goed verhaal overblijft om door te vertellen.

Klassiek of trendy aanzoek

Klassiek of trendy aanzoek?

Een huwelijksaanzoek doe je niet voor jezelf, maar voor de ander. Wanneer je van plan bent om je aanzoek te doen in een vol stadion, denk er dan over na of je toekomstige man of vrouw het wel leuk vindt om zo enorm in de schijnwerpers te staan. En wanneer je de vraag stelt in het bijzijn van jouw familie, had hij/zij het dan niet leuker gevonden als zijn/haar familie er ook bij was? Met dat in het achterhoofd kun je met een huwelijksaanzoek eigenlijk twee kanten op: de klassieke manier en de moderne, trendy manier.

Een klassiek huwelijksaanzoek

Een klassiek huwelijksaanzoek is een moment tussen jullie beiden waarop de één de liefde aan de ander verklaart. Of er nou mensen omheen staan of niet, dit moment is van jullie samen. Dé vraag wordt gesteld met één knie op de grond. Het knielen betekent van oudsher dat de vrouw waarvoor geknield wordt op een voetstuk geplaatst wordt en de man zich nederig opstelt in de hoop op een positief antwoord. Het klassieke huwelijksaanzoek op één knie is nog steeds een van de populairste manieren om de partner ten huwelijk te vragen. Overigens zijn de tijden veranderd en is het natuurlijk niet per se zo dat je man hoeft te zijn om op één knie te gaan voor het aanzoek.

Hand vragen

Wie helemaal vasthoudt aan klassieke tradities kan ervoor kiezen om officieel de hand van de toekomstige bruid of bruidegom te vragen aan de ouders. Vroeger vroeg je per definitie de vader van de bruid om haar hand, maar nu mag je de hand van je toekomstige bruid of bruidegom ook best aan je toekomstige schoonmoeder vragen. Waarom doen mensen dit? Het is een betuiging van respect voor je toekomstige schoonfamilie maar ook voor je partner.

Trendy huwelijksaanzoek

Natuurlijk kun je het ook anders aanpakken: origineler, verrassender, grootser. Een paar jaar geleden was de flashmob bijvoorbeeld helemaal in. Op een openbare locatie barst iedereen compleet onverwacht in zingen en dansen uit en op het hoogtepunt van de show gaat er iemand op zijn knieën. En ook de briefjes die over de hele wereld worden vastgehouden met een tekst als "mijn liefde voor jou gaat zelfs tot Egypte" waren even een hype. Zo zie je maar dat je op allerlei manieren je toekomstige man of vrouw ten huwelijk kunt vragen. Op de klassieke manier op een knie of juist volgens de laatste trends. Wat je ook doet, zorg dat je het wel goed doet.

Maar hoe doe je het nou eigenlijk goed? We geven je wat tips:

Tips voor huwelijksaanzoek

Tips voor het doen van een goed huwelijksaanzoek

Denk aan de ander

Jij vind het misschien wel leuk om je vriendin of vriend ten huwelijk te vragen tijdens de rust van een wedstrijd van je favoriete voetbalclub. Maar daar denkt je wederhelft misschien wel heel anders over. Probeer daarom even in de schoenen van je partner te gaan staan. Wat zou hij of zij een leuk huwelijksaanzoek vinden?

Zorg voor een goede voorbereiding

Bedenk voordat je het aanzoek daadwerkelijk doet precies wat je wil gaan zeggen. Oefen het desnoods even voor de spiegel. Je wordt er zelfverzekerder van en het komt dan straks allemaal net even wat lekkerder over.

Zorg voor een back-up plan

Wanneer jij je aanzoek buiten gepland hebt tijdens een picknick en er komt ineens een stortbui aan valt je huwelijksaanzoek misschien wel letterlijk in het water. Zeker als je je aanzoek in Nederland doet is de kans aanwezig dat het weer niet helemaal meewerkt. Zorg dus altijd voor een backup plan, een plek waar je kunt schuilen bijvoorbeeld.

Vraag hulp

Een goede vriend om hulp vragen is helemaal geen slecht idee als het gaat om een huwelijksaanzoek. Diegene kan je helpen met de voorbereidingen of je hulplijn zijn als er op het moment van het aanzoek iets misgaat. Als je de ring in alle zenuwen op de keukentafel hebt laten liggen bijvoorbeeld dan kan je vriend die snel nog even nabrengen. Hij of zij kan je behoeden voor fouten en je steun en toeverlaat zijn als het antwoord op je aanzoek negatief is. Maar natuurlijk is je kameraad er ook als eerste bij om het te vieren als alles gaat zoals gepland.

Leg het aanzoek vast

Je hoeft echt niet het hele aanzoek vast te leggen als je dat niet wil, maar in deze moderne tijden heb je toch waarschijnlijk wel een camera in de buurt liggen. Maak even gauw een foto van de ring, je aanstaande of iets anders wat met je aanzoek te maken heeft, voor het geval dat je het later nog eens wilt herbeleven of het moment wilt delen met je vrienden of familie. Het zou toch zonde zijn als je het maken van een foto of video door alle emoties vergeet?

Wat moet je voor l niet doen tijdens een aanzoek

Wat moet je vooral niet doen tijdens een aanzoek

Nu je weet wat je moet doen bij het stellen van de grote vraag aan jouw aanstaande, is het ook goed om even te kijken wat je vooral niét moet doen bij je huwelijksaanzoek:

Geen ring of iets anders van betekenis bij je hebben

Een huwelijksaanzoek is niet compleet zonder iets om aan te bieden. Traditioneel gezien is dit natuurlijk de ring. Ook al kun je geen ring betalen (als dit zo is bedenk je dan goed dat een bruiloft ook veel geld kost), of roept je wederhelft al jaren dat je bij een eventueel aanzoek echt geen ring hoeft te geven. Een cadeau voor je aanstaande hoort er nou eenmaal bij. En wedden dat hij/zij stiekem toch wel op die ring zit te wachten?

Het aanzoek eruit flappen

We snappen dat je super zenuwachtig bent als je op het punt staat iemand ten huwelijk te vragen, maar probeer kalm te blijven. Flap je aanzoek er niet zomaar uit onder de afwas maar wacht op het juiste moment. En probeer ook dan goed te bedenken wat je ook alweer wil zeggen. Je hebt maar één kans om je huwelijksaanzoek goed de doen. Je kunt het moeilijk "een keertje over doen".

Teveel geld uitgeven

Geef niet teveel geld uit aan je aanzoek en aan de ring. Natuurlijk moet je aanzoek een beetje mooi aangekleed zijn en wil je aanstaande de mooiste verlovingsring omschuiven. Maar voor je bruiloft heb je ook nog trouwringen nodig, en een pak, en een trouwzaal, en een bruidsboeket. Je begrijpt het al: Je hebt straks nog flink wat geld nodig voor de daadwerkelijke bruiloft.

Lees hier meer over fouten die je beter kunt voorkomen door een suggestie te doen aan je geliefde.

Ideeen huwelijk aanzoek

Ideeën voor een origineel huwelijksaanzoek

Het doen van een huwelijksaanzoek is een belangrijk moment in je leven, en in het leven van je partner. Hou je niet niet zo van de traditionele huwelijksaanzoeken en zoek je liever een wat origineler alternatief dan hebben we nog vijf leuke ideeën voor je:

Drone

Iedereen heeft inmiddels wel iemand in de buurt wonen met een drone. Hang een briefje (en eventueel de ring) aan de drone en laat hem naast je aanstaande landen tijdens je aanzoek.

Glow in the dark plafond

Koop glow in the dark stickers en schrijf daarmee je aanzoek op je plafond. Nu hoef je alleen nog maar het licht uit te doen.

Video

Maak een video die op meerdere plekken is opgenomen. Plekken die voor jullie van betekenis zijn. Op elke plek hou je een papiertje omhoog met een romantische tekst. Op het laatste papier staat natuurlijk: "Wil je met me trouwen."

Park en vrienden

Doe je aanzoek op jullie favoriete plek in het park. Van tevoren heb je jullie vrienden gevraagd zich te verstoppen in het park. Bij een "ja" uit de mond van je aanstaande komen uit alle hoeken vrienden aanlopen om meteen het heugelijke feit te vieren.

Speurtocht

Verstop briefjes op een plek die voor jullie bijzonder is. Dit kan de stad zijn waar jullie wonen of waar jullie elkaar hebben ontmoet. Je aanstaande moet een speurtocht uitvoeren en alle briefjes vinden.

Een moment voor jullie samen

Hoe je je aanzoek ook doet, het moet een moment zijn om nooit te vergeten. Een moment voor jullie samen. Wanneer je vraagt: "Wil je met me trouwen" is niets belangrijker dan je aanstaande. Ook al stel je de vraag in een vol stadion.

Dit moment is van jullie en het is jouw taak om ervoor te zorgen dat jouw aanzoek goed verloopt. Zenuwen mogen zeker aanwezig zijn, dat is helemaal niet erg. Soms juist extra aandoenlijk, maar probeer de zenuwen niet de overhand te laten nemen. Want je wilt toch dat jouw aanstaande precies weet wat je voor hem of haar voelt?

Zorg daarom voor een goede voorbereiding, denk niet alleen aan jezelf maar vooral aan de ander en maak het jezelf vooral niet al te moeilijk. Wanneer jij er zeker van bent dat niet alleen jij, maar ook je partner klaar is om te trouwen kun je beginnen met het voorbereiden van je aanzoek. Met alle tips uit dit artikel in je achterhoofd en een mooie ring in jaszak komt het vast en zeker goed en beleef je samen het meest romantische moment uit jullie leven.