“Hoeveel karaat is die?” Het is een vraag van een van je vriendinnen als je met uitgestoken hand trots je verlovingsring laat zien. Maar wat houdt de hoeveelheid karaat eigenlijk in?

Dit zijn de 13 fouten die je niet wilt maken tijdens je aanzoek:

1. Het aanzoek te vroeg doen

Jij bent helemaal overdonderd door jullie liefde en wilt het van de daken schreeuwen! Je kunt je jouw leven niet anders voorstellen dan met jouw geliefde aan je zij. Tot de dood jullie scheidt. Maar als je nog maar 5 weken bij elkaar bent kan het natuurlijk zo zijn dat je wederhelft daar nét iets anders over denkt. Trouwen is een serieuze aangelegenheid. In een huwelijk is het de bedoeling dat je altijd bij elkaar blijft. Eeuwige trouw. Daar moet je wel écht klaar voor zijn. Doe je aanzoek daarom nooit, als je niet zeker weet dat je geliefde er net zo klaar voor is als jij.

2. Ervan uitgaan dat je geliefde het door jou uitgekozen aanzoek ook leuk vindt

Je ziet het al helemaal voor je. Tijdens de rust in die belangrijke wedstrijd van je favoriete voetbalelftal de microfoon pakken en te midden tussen het publiek je aanstaande ten huwelijk vragen. Alle ogen gericht op jouw aanzoek, camera’s misschien zelfs! En dan wordt het nog uitgezonden op tv ook! Wow! Maar wat als jou geliefde daar helemaal niet op zit te wachten? Sterker nog, wat als ze zo schrikt van al die aandacht dat ze nee zegt, of gewoon wegloopt? Dan verandert je droomaanzoek ineens in je grootste nachtmerrie. Zorg er dus altijd voor dat je jouw aanzoek doet op een manier die de ander ook kan waarderen.

ring zelf uitzoeken

3. De ring zelf uitzoeken zonder te weten of de ander hem wel mooi vindt

Veel mensen vinden dat bij een aanzoek een verlovingsring hoort. Een ring die symbool staat voor de verbintenis die jullie aangaan. Een ring die laat zien dat jullie de enigen zijn voor elkaar. En een ring die de komende tijd niet meer van de vinger van je geliefde aangaat. In veel gevallen is de verlovingsring later zelfs de trouwring. Het is dus niet handig als jij daar voor je geliefde op één knie zit met het ringendoosje in je hand en het eerste wat je geliefde denkt is: "gadver, wat een lelijke ring." Bedenk goed dat degene die je ten huwelijk vraagt de ring elke dag moet dragen. Het is dus best belangrijk dat diegene een ring draagt die ze zelf ook mooi vindt. Koop daarom alleen een ring voor je huwelijksaanzoek als je weet wat de wensen van je aanstaande zijn. Weet je het niet zeker, kies er dan voor om geen ring te kopen en er samen één uit te zoeken na het aanzoek.

4. Familie en vrienden vertellen over je aanzoek

Het is natuurlijk hartstikke spannend om je aanstaande ten huwelijk te vragen. Dat snappen we. Het kan best moeilijk zijn om zoiets groot geheim te houden. Maar doe dat maar wel. Als je namelijk van tevoren familie of vrienden inlicht over het feit dat je jouw geliefde een aanzoek wil gaan doen dan kan dat zomaar via een paar omwegen bij je aanstaande terecht komen. Weg verrassing! Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarbij kan het natuurlijk altijd zo zijn dat het antwoord op de grote vraag niet goed uitvalt. Dat blijft je dan voor altijd achtervolgen. Bovendien is een huwelijksaanzoek natuurlijk iets heel intiems, iets voor jullie samen. Wil je echt dat de hele familie over je schouder meekijkt?

5. Je aanzoek doen op een verkeerd moment

Je hebt je aanzoek tot in de puntjes voorbereid. Je weet precies wat je moet zeggen en waar je dit moet doen. Je hebt geoefend met op een knie zitten en het presenteren van de ring. En dan is het moment daar. Je knielt voor je geliefde, open het ringendoosje en stelt de grote vraag: "Wil je met me trouwen?" HATSJOE! Is het antwoord van je geliefde, die al een week snotverkouden is. Niet heel romantisch. Je huwelijksaanzoek is iets wat je (als het goed is) maar één keer in je leven doet. Doe het daarom op een goed moment. Dus niet als een van jullie beiden zich niet lekker voelt, niet onderweg in de auto en niet als de ander net een vervelend telefoontje van het werk heeft gehad. Als je op het punt staat je aanstaande ten huwelijk te vragen en een onverwachte gebeurtenis gooit roet in het eten, cancel dan je aanzoek. Er komt echt wel een ander moment waarop je het kunt vragen.

ring verstoppen

6. Je ring verstoppen in eten

Het klinkt zo romantisch: Je geliefde vindt tijdens een romantisch etentje een verlovingsring in haar toetje. Het is alleen niet heel romantisch als ze de ring iets te laat vindt en jij een heimlichgreep staat toe te passen op je aanstaande bruid. Ok, deze scene is misschien een beetje overtrokken maar het is natuurlijk wel zo dat als jij de verlovingsring in etenswaren of in de champagne gaat stoppen deze hartstikke vies en plakkerig wordt. Als het goed is heb je de ring met zorg uitgekozen en wil je dat je geliefde deze goed kan zien. Waarom zou je hem dan verstoppen in een stuk kwark?

7. Je aanzoek plotseling eruit gooien

Je wilt je geliefde al een tijd ten huwelijk vragen maar je komt er maar niet uit wanneer en waar je dat wilt doen. De spanning bouwt zich op in je keel en ineens floep je het eruit tijdens de afwas "oh ja, wil je met me trouwen?". Niet echt hoe zij zich jouw aanzoek had voorgesteld. Loop dus niet al te lang met het idee rond zodat je jezelf opvreet van de zenuwen. Een aanzoek is iets moois en onvergetelijks tussen jullie samen. Maak er dus ook echt "een moment" van.

8. Jezelf moed indrinken

Het is natuurlijk enorm spannend om je aanstaande ten huwelijk te vragen. Bibberen de zenuwen in je keel en weet je even niet meer waar je het moet zoeken dan is het scherpe randje eraf drinken heel verleidelijk. Het is helemaal niet erg om een borrel te drinken om wat minder zenuwachtig te worden, maar maak het niet te gek. Een biertje is prima, 6 bier niet. Niets is zo a-romantisch als een huwelijksaanzoek dat met een dubbele tong wordt gedaan. Een alcoholwalm om je heen als je je aanstaande kust om het aanzoek te bezegelen is natuurlijk ook niet zo lekker.

9. Niks te zeggen hebben

Daar sta je dan, voor je aanstaande. De liefde van je leven. Jullie kijken elkaar in de ogen en dan begin je te stotteren. Wat moet je eigenlijk zeggen als je iemand ten huwelijk vraagt? Het staat een beetje knullig als je jouw huwelijksaanzoek stamelend uitspreekt of helemaal niet weet wat je moet zeggen. Waarom wil je met de geliefde trouwen? Wat zijn de momenten waarop je niet zonder hem of haar kunt en wat betekent het voor jou om altijd bij elkaar te blijven? Je aanzoek is hét moment om juist dit soort dingen te delen met je geliefde. Bereid dat wat je wilt zeggen dus even voor en oefen het eventueel een paar keer. Schrijf desnoods een paar steekwoorden op een papiertje waar je stiekem op kunt kijken als je door de zenuwen niet meer zo goed weet wat je nou eigenlijk wou zeggen. Als het goed is doe je een huwelijksaanzoek maar een keer in je leven en dat is niet het moment om met je mond vol tanden te staan.

cliche stapelen

10. Cliché op cliché stapelen

Een huwelijksaanzoek is een bijzonder moment tussen jou en je aanstaande. Het is helemaal niet erg om af te kijken bij anderen, maar pas op dat jouw aanzoek geen opeenstapeling van clichés wordt. "Rozen zijn rood, viooltjes zijn blauw, lieve vrouw, ik hou van jou." is geen optie. Kijk je af bij iemand anders zorg dan dat je jouw aanzoek wel persoonlijk maakt. Kies voor de favoriete bloemen van je aanstaande in plaats van rode rozen, kijk welke locatie goed bij jullie persoonlijke verhaal past en doe het aanzoek in je eigen woorden.

11. Vergeten het aanzoek vast te leggen

De grote vraag stellen aan jouw geliefde is een heel belangrijk moment in jullie gezamenlijke leven. Veel mensen vinden het fijn om zulke belangrijke momenten samen vast te leggen op foto of video. Vergeet dit vooral niet te doen want het kan een belangrijke herinnering zijn voor later. Natuurlijk ben je niet bezig met het maken van foto’s op het moment dat je jouw aanzoek doet, daarom kun je misschien wel een fotograaf of een videograaf inhuren die vanaf een discrete afstand jouw huwelijksaanzoek vastlegt. Het is ook mogelijk om een familielid of vriend te vragen dit te doen. Zorg er dan wel voor dat diegene weet hoe hij of zij dat moet doen en dat de juiste apparatuur gebruikt wordt. Wil je liever helemaal niemand bij je huwelijksaanzoek hebben neem dan na je aanzoek heel even een momentje de tijd om een foto te maken van de ring, of de plek waar je het aanzoek hebt gedaan.

12. Overal aanwijzingen laten slingeren

Het is natuurlijk het allerleukste als je aanstaande echt wordt verrast met het huwelijksaanzoek. Daarom moet je voorzichtig te werk gaan en niet overal aanwijzingen laten slingeren. Verstop de ring daarom op een plek waar je aanstaande deze zeker nooit zal vinden en onthoud goed waar je hem hebt verstopt, je wilt hem natuurlijk zelf wel weer terug kunnen vinden. Heb je een fotograaf of een videograaf ingehuurd die het aanzoek moet vastleggen zorg dan dat je het visitekaartje van diegene niet in je broekzak laat zitten. En praat niet over je aankomende aanzoek met mensen die het misschien per ongeluk kunnen doorvertellen aan je aanstaande.

13. Je zenuwen de overhand laten nemen

Naarmate het tijdstip van het aanzoek dichterbij komt zullen de zenuwen ongetwijfeld toenemen. Zorg ervoor dat je nervositeit niet de overhand krijgt en zorg er ook voor dat je geliefde niets in de gaten heeft. Ga dus niet lopen ijsberen door de woonkamer want dan zal je aanstaande waarschijnlijk wel wat in de smiezen krijgen. Gieren de zenuwen door je keel terwijl je in de buurt van je liefje bent bedenk dan een smoes om even de deur uit te gaan. Kom even weer tot jezelf, bedenk dat iedereen zenuwachtig is bij het doen van een huwelijksaanzoek en tel een paar keer tot tien. Blijf ademen, het komt allemaal goed, echt waar.

Nu je weet wat er allemaal fout kan gaan, weet je ook hoe je deze fouten kunt voorkomen. Je hebt nu alle kennis in huis om je aanzoek helemaal te perfectioneren. Doe er je voordeel mee!

Bedenk van tevoren goed wat je wilt vertellen en zorg dat het aanzoek om je aanstaande draait en niet om jou. Je grote liefde ten huwelijk vragen is een spannend moment maar als het allemaal goed gaat ook één van de meest romantische momenten die jullie samen zullen meemaken. Het zal toch heerlijk zijn als je over een paar decennia samen met veel liefde en plezier kunt terugblikken op dat ene moment dat jij op je knie voor je geliefde ging zitten en je grote geliefde vol overtuiging "ja" zei op de vraag: "Wil je met me trouwen?"