Historische betekenis van platina
De geschiedenis van de sieradenproductie met platina gaat ver terug en is nog onzeker. Tegenwoordig gaat men er van uit dat de oude Egyptenaren 3000 jaar voor Christus al bekend waren met het edelmetaal. In oude Egyptische sieraden ontdekte de onderzoeker Sir William Matthew Flinders Petrie kleine hoeveelheden van dit hoogwaardige metaal. Omdat het goud van de Egyptenaren uit Nubië kwam, bevatten dit materiaal waarschijnlijk platina als hulpstof.
Ook bij de Inca stammen in Zuid-Amerika was platina een lange tijd populair als onderdeel van hun rituele sieraden. Hoewel ook hier geen puur platina te vinden is, zorgt een aandeel van vijftien procent van het edelmetaal voor de typische witte kleur in de vondsten. Waarschijnlijk verkregen de Indianen platina als een bijproduct tijdens goudwassen en wisten ze het te gebruiken.
Met de verovering van Zuid-Amerika door de Spanjaarden, werd de ware waarde van dit kostbare metaal voor Europa echter niet begrepen. De matrozen zagen in platina juist een inferieure vorm van goud, die ze ofwel negeerden of zelfs in de oceaan lieten zonken. Veel handelaren maakten gebruik van de vergelijkbare eigenschappen van het metaal en het veel hoger in waarde geschatte goud (bijvoorbeeld het gewicht) en probeerden er vervalste munten van te maken. Als de fraude tijdens de overtocht werd ontdekt, liet men de platina lading simpelweg in de zee zinken. Tot op de dag van vandaag weerspiegelt de naam van het edelmetaal (in het Spaans betekent platina letterlijk "geen zilver") deze misrekening van de veroveraars.
Platina werd eeuwenlang niet als waardevol en exclusief element beschouwd. Pas toen de alchemisten in de achttiende eeuw experimenteerden met de productie van goud, besefte de wetenschap de potentie van de platinawinning. Maar het zou nog tot 1783 duren totdat Louis Bernard Guyton de Morveau het eerste industriële proces voor de winning van platina ontdekte. Na hem volgden andere wetenschappers die zich bezighielden met de speciale eigenschappen van het edelmetaal.
Dit had tot gevolg dat de waardering voor het edelmetaal langzaam maar zeker toenam. De zeldzaamheid van de grondstof inspireerde rijke koninklijke families om platinadraden als decoratie in hun gewaden te laten naaien. Ondertussen was het onderzoek zo ver dat de waarde van platina in zijn onvergankelijkheid werd herkend. Daardoor is het edelmetaal tegenwoordig duurder dan goud.