Je bruiloft is één van de belangrijkste en mooiste dagen uit je leven. Een dag waar je later met veel plezier aan terug zult denken. Dat kan nog beter als je mooie trouwfoto's laat maken. Een fotoalbum met daarin de mooiste foto's van jullie speciale dag is een prachtige tastbare herinnering waar je later nog met plezier doorheen bladert. Wie weet doe je dat over een x-aantal jaren zelfs samen met je kleinkinderen, of achterkleinkinderen!

Jullie trouwfoto's zijn dus best een belangrijk onderdeel van de bruiloft, niet per se op de dag zelf, maar juist daarna. Als de jurk alweer in de kast hangt en de corsages zijn gedroogd, zijn de foto's een belangrijk aandenken. Maar waar moet je nou precies op letten als je bruidsfoto's laat maken? Welke foto's mogen er absoluut niet in je trouwalbum ontbreken?

Belangrijke dingen om rekening mee te houden bij het maken van trouwfoto's

Een goed begin is het halve werk. Daarom is het belangrijk om van tevoren alvast globaal te bedenken hoe jullie willen dat de foto's eruit komen te zien.

buitenfotos

Binnen- of buitenfoto's

Kies je voor een locatie binnen, of wil je liever lekker buiten in het groen staan? Als je graag je trouwfoto's buiten maakt, hou dan rekening met het weer. Het kan zijn dat de shoot iets langer duurt omdat er bijvoorbeeld net een regenbui over trekt en jullie moeten schuilen. Of er drijft ineens een wolk voor de zon waardoor de fotograaf besluit even te wachten met het maken van de foto. Ook wind en toevallige passanten kunnen een fotoshoot buiten flink vertragen. Zorg ervoor dat er ruimte is in jullie planning, zodat je ontspannen op de foto komt te staan.

Een shoot binnen is wat dat betreft wat makkelijker, omdat er minder invloeden zijn van buitenaf waar je rekening mee hoeft te houden. Het is binnen vaak wel donkerder en je moet natuurlijk wel een beetje een mooie ruimte uitzoeken die geen afbreuk doet aan de foto. Je kunt dit soort zaken prima van tevoren met de fotograaf overleggen. Vaak heeft de fotograaf zelf ook nog ideeën hierover.

Zorg voor een plan B

Ook niet onbelangrijk om mee te nemen in je voorbereidingen; zorg dat je een plan B achter de hand hebt. Op een klein regenbuitje kun je wel even wachten, maar als het uren achter elkaar blijft plenzen is het een ander verhaal. Zorg daarom dat je een overdekte locatie achter de hand houdt waar je in geval van nood alsnog je trouwshoot kunt doen. Met een beetje voorbereiding is een binnenlocatie in een handomdraai omgetoverd tot een bijzondere plek om je trouwfoto's te maken. En ook al is het misschien niet helemaal de locatie die je voor ogen had, je zult er op de trouwfoto's dan in ieder geval niet als een verzopen kat uitzien.

paar en hond

Kinderen en huisdieren

Kinderen en huisdieren kun je niet trainen, maar het is vaak wel leuk om er mooie foto's van in je trouwalbum te hebben. Zij horen immers ook bij jullie grote dag. Het is daarom het beste om kinderen meteen als eerste te fotograferen als je een officiële bruidsshoot doet. Op die manier hoeven ze niet zo lang te wachten en kunnen ze snel verder met spelen.

Vaak is het ook leuk om kinderen op de foto te zetten als ze het zelf niet door hebben. Het bruidsmeisje dat tikkertje speelt met de jonge ringdrager is waarschijnlijk een veel leukere foto om te hebben, dan de twee statisch naast elkaar op een officieel portret.

Wil je graag met je huisdier op de foto, oefen dan thuis alvast even op welke manier je hond of kat het beste bij je blijft en welke poses jullie eventueel kunnen aannemen. Neem voor de zekerheid wat lekkers mee tijdens de fotoshoot om het beestje te belonen voor goed gedrag.

Hoeveel je ook oefent met kinderen en dieren, het blijven vaak ongeleide projectielen. Je kunt twee dingen doen: je er enorm aan ergeren (tip van ons: doe dat maar niet) of de spontaniteit van de kinderen en huisdieren omarmen. Een beetje fotograaf weet juist op spontane, onverwachte momenten de leukste foto's te maken.

groepsfoto

Vergeet de traditionele foto's niet

Bungeejumpend van een brug, foto's op een bouwplaats of ondersteboven hangend in een boom, je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt verwerkt in een trouwfotoshoot.

Hartstikke leuk natuurlijk zo'n originele fotoshoot, maar vergeet je (oudere) familieleden ook niet bij je bruidsfoto's te betrekken. Je oma, tante Annie en lieve oudoom gaan waarschijnlijk het liefst op een normale manier met jullie op de foto.

Neem dus vooral ook even de tijd voor het maken van wat traditionele trouwfoto's waar de familieleden goed op te zien zijn. Na de bruiloft kun je ze deze bijzondere foto schenken als een mooi aandenken aan de bijzondere dag die jullie samen hebben beleefd.

De officiële bruidsshoot en de foto's van het feest

trouwfoto's kun je vaak onderverdelen in twee verschillende sessies. De officiële bruidsfoto's en de foto's die je maakt van de receptie of het feest. De foto's van het feest mogen waarschijnlijk wat ‘losser' zijn, dan je officiële trouwreportage.

Als je je trouwfoto's laat maken door een professionele fotograaf kun je ervoor kiezen hem de hele dag vast te laten leggen, maar het is ook mogelijk om de fotograaf slechts voor een paar uur in te huren. Dit kan je flink wat geld schelen. Je laat dan de belangrijkste foto's van de dag (zoals de voorbereidingen, het ja-woord en portretten met familie) maken door de professional en de overige foto's (zoals foto's van de receptie of het feest ‘s avonds) door een familielid die een beetje handig is met fotografie.

Officiële bruidsfoto's

De officiële bruidsfoto's kun je laten maken door een kennis met een goed fototoestel en wat kennis van zaken, maar je kunt ook een professionele fotograaf inhuren. Het voordeel van de professional is dat hij weet waar hij op moet letten, details goed in de smiezen heeft en ervaring heeft met het maken van goede trouwfoto's.

Een goede fotograaf heeft de juiste apparatuur om de foto's te maken en na te bewerken. Bovendien heeft hij verstand van lichtinval, kaders en kent hij zijn plaats tijdens de ceremonie. Niets is zo vervelend als tijdens het jawoord tegen de rug van een fotograaf aan te kijken, in plaats van het bruidspaar te zien. Een officiële fotograaf inhuren kost misschien wel wat geld, maar is zijn geld dubbel en dwars waard.

huwelijksfeest

Foto's van het feest

Voor de foto's van het feest kun je kiezen om ze te laten maken door de professionele fotograaf of door een amateurfotograaf. Die laatste hebben veel mensen wel in hun vrienden- of kennissenkring zitten.

Het voordeel van het inschakelen van een amateur voor de foto's van het feest is dat het je een hoop geld scheelt. De amateur is namelijk een stuk goedkoper dan de professional en met een beetje mazzel wil die ene vriend/oom/kennis zelfs wel gratis een uurtje rondlopen met zijn fototoestel.

Het nadeel van het inschakelen van een amateur is dat de foto's waarschijnlijk niet zo spectaculair worden als wanneer je ze laat maken door een professional. Vooral als het feest in de avond in het donker plaatsvindt is het lastig om goede scherpe foto's te maken.

Een professional heeft hier meer ervaring mee en zijn apparatuur afgestemd op de situatie. Ook de nabewerking van de foto's zal door een professional vaak beter gedaan worden dan door de amateur.

Natuurlijk is de ene amateur de andere niet, er zitten ook hele goede fotografen tussen de amateurs. Als je niet helemaal zeker weet wat de kwaliteiten van je vriend met het goede fototoestel zijn, vraag dan of hij wat voorbeelden kan laten zien van foto's die hij eerder gemaakt heeft en of hij ervaring heeft met het verwerken en bewerken van de foto's.

Tip:

Het is ook leuk om tijdens het feest foto's door gasten te laten maken. Zo krijg je als bruidspaar een kijkje vanuit de ogen van de feestgangers. Je kunt hiervoor een wegwerpcamera op elke tafel leggen. Je kunt ook op elke tafel een briefje leggen met een e-mailadres en telefoonnummer en het verzoek om de foto's en filmpjes die gemaakt zijn op de mobiele telefoon na het feest door te sturen.

Onderwerpen om te fotograferen op te trouwdag

Wanneer je een professionele fotograaf in de arm neemt zullen jullie eerst face to face afspreken. Je maakt een afspraak om kennis te maken en om je wensen aan te geven. Je kunt dit met meerdere fotografen doen om te kijken met wie jullie het liefste willen gaan werken. Ook als je ervoor kiest iemand uit je vriendenkring aan te wijzen om de foto's te maken is het verstandig om een afspraak in te plannen om te vertellen wat je allemaal precies wil laten vastleggen door de fotograaf. Hier alvast een lijstje waar je aan kunt denken:

getting ready
Klaarmaken Make-up, haar, het dichtritsen van de bruidsjurk, het aandoen van de manchetknopen. Tijdens het klaarmaken voor de bruiloft zijn er genoeg fotomomenten die de moeite waard zijn om vast te leggen. Vaak zijn er dierbaren op de kamer aanwezig en is de spanning voor de grote dag voelbaar. Aan de fotograaf de taak om dit zo mooi mogelijk vast te leggen.
bruidsjurk
Bruidskleding Jullie hebben jullie best gedaan om zo mooi mogelijk voor de dag te komen. Vaak zitten er bijzondere details in de bruidskleding verwerkt en zijn bijvoorbeeld de schoenen die jullie aan hebben anders dan anders. Deze details mogen natuurlijk niet vergeten worden, want er is met zorg over nagedacht. Zeker een foto waard dus!
bruid en bruidegom
Foto's van het stel Dit is natuurlijk een inkoppertje. Jullie willen graag samen op de foto. Dat kan op allerlei manieren. Spontaan of als portret. Geef goed aan welke foto's je van jullie zelf verwachten. Wil je bijvoorbeeld een foto van het moment dat jullie elkaar voor het eerst zien in bruidskleding? Zeg dit dan van tevoren tegen de fotograaf en zorg ervoor dat de fotograaf een seintje krijgt als het moment zich voordoet, zodat hij op tijd op de juiste plek kan gaan staan.
bruiloft motorfiets
Bruidswagen Het vervoer is vaak ook de moeite waard om vast te leggen. Een mooie auto, koets of misschien zelfs een versierde fiets. De weg die je aflegt naar het stadhuis staat bol van spanning en het is dan ook niet zo gek dat dit soms als een waas aan je voorbij gaat. Gelukkig heb je straks de foto's nog!
bruidsmeisjes
Bruidsmeisjes Een foto van de bruidsmeisjes bij elkaar in hun allermooiste kleding mag natuurlijk niet ontbreken in het trouwalbum
bruid en bruidegom en getuigen
Getuigen Het tekenen van de officiële documenten door de getuigen is een belangrijk onderdeel van de bruiloft. Daarom is het leuk om dit ook vast te leggen. Daarnaast is het leuk om samen met de getuigen op de foto te gaan.
ceremonie
Ceremonie Een van de belangrijkste momenten van de hele dag is natuurlijk de ceremonie. Het bruidspaar is natuurlijk de hoofdrolspeler, maar vergeet ook niet de toeschouwers en de locatie in beeld te nemen.
trouwringen
De ringen Als er iets symbool staat voor een huwelijk zijn het wel de trouwringen. De ringen draag je vanaf de huwelijksdag voor altijd en is een bewijs van jullie liefde. Bij AURONIA kun je de ringen zelf samenstellen door gebruik te maken van de 3D trouwringen configurator. Daarmee maak je echt unieke trouwringen die helemaal bij jullie passen. Een foto van zulke bijzondere ringen hoort natuurlijk wel in het trouwalbum.
familiefoto
De familie Het gebeurt niet vaak dat zoveel familieleden bij elkaar zijn. Grijp daarom je kans en maak lekker veel foto's van de familie. Ze zullen het leuk vinden om de foto's terug te zien en jullie hebben een mooi aandenken van wie er allemaal op de heugelijke dag aanwezig waren. Een bruiloft is natuurlijk een feestelijke aangelegenheid dus iedereen ziet er op zijn opperbest uit en komt lekker vrolijk op de foto te staan.
bruiloftslocatie
De locatie Er gebeurt zoveel op een bruiloft dat je bijna zou vergeten om om je heen te kijken. Gelukkig kan een fotograaf dat wel doen en mooie foto's schieten van de omgeving en de locatie die jullie met grote zorg hebben uitgezocht.
groepsfoto met kinderen
Groepsfoto's De beste vriendengroep, de schoonzussen, de opa's en oma's, de nichtjes en neefjes, de bruidsmeisjes. Het is leuk om van verschillende groepen een foto te maken.
taartenbuffet
Catering Het diner, de drankjes, de hapjes. Het is leuk om terug te zien wat er allemaal geserveerd is tijdens de bruiloft. Vaak is het een het ander mooi versierd en zeker een foto waard. Hier is het wel van belang om op tijd de foto's te nemen, want zodra het buffet geopend wordt is de kans groot dat de schalen met lekkers er niet zo mooi meer uitzien.
eerste dans
Eerste dans De eerste dans van het bruidspaar moet natuurlijk op de foto gezet worden. Maak het liefst wat meer foto's zodat je zeker weet dat er een goede tussen zit.
bruiloftsgasten
De receptie/het feest Na de ceremonie is het vaak tijd voor een receptie of een avondfeest. Hier kun je mooie foto's schieten van de gasten en felicitaties.
gast houdt toespraak
Speeches Of de speech nu goed is of niet, het is leuk om degene die de speech houdt even goed in beeld te nemen.
gastvrije geschenken
Bedankjes voor de gasten Vergeet ook de bedankjes voor de gasten niet op de foto te zetten. Ook hier hebben jullie over nagedacht en is een leuke afsluiter voor het uiteindelijke fotoalbum.

Van het grote plaatje tot aan de details, het is altijd slim om een lijstje te maken van de foto's die jullie per se in jullie album willen hebben en dit lijstje met jullie fotograaf te overleggen. Van een professionele fotograaf mag je ervan uitgaan dat hij of zij nog leuke aanvullende ideeën heeft, maar een amateurfotograaf heeft dit vaak wat minder, zeker als hij of zij zelf ook nog gast is op de bruiloft. Door een lijstje met wensen door te geven weet je dan zeker dat je de belangrijkste foto's in ieder geval krijgt.

Een professionele fotograaf inhuren kost misschien wel wat meer, maar als je geen heel goede amateurfotograaf in je kennissenkring hebt zitten is hij zijn geld meer dan waard. Je trouwt immers maar één keer en het is fijn als je als je later oud bent nog met veel plezier door je fotoalbum kan bladeren om die prachtige dag nog een keer te beleven.