Daar sta je dan, samen voor het altaar. Klaar om elkaar het ja-woord te geven. Maar waar zeg je eigenlijk ja op? Wat houdt het huwelijk dat jullie aangaan eigenlijk in? Een trouwgelofte, of trouwbelofte zoals het ook wel wordt genoemd, is hetgeen wat jullie elkaar beloven als je gaat trouwen. Je kunt de trouwgelofte zelf schrijven en uitspreken, of door de ambtenaar van de burgerlijke stand laten samenstellen. Na het uitspreken van de trouwgelofte wordt de vraag gesteld waar jij ja (of nee) moet antwoorden: "Voornaam & achternaam partner 1 - neem je aan tot je wettige echtgenote 'voornaam en achternaam partner 2' en verklaar je getrouw alle plichten te vervullen die de wet aan de huwelijkse staat heeft verbonden? Wat is hierop jouw antwoord?"

JA!

Tekst trouwbelofte

Voordat je elkaar de trouwringen omschuift krijg je tijdens jullie trouwerij de kans om de trouwbelofte uit te spreken. Dit is jouw kans om te zeggen waarom je de ander leuk vindt, waarom jij met hem of haar wil trouwen en wat hij of zij van jou kan verwachten de rest van jullie getrouwde leven. Het is een intiem moment voor jullie samen, maar iedereen luistert mee. Je kunt de tekst gevoelig schrijven, maar ook met een portie humor. Het belangrijkste is dat de trouwbelofte overbrengt wat jullie voor elkaar voelen en hoe je samen je toekomst ziet. Je mag alles zeggen wat je wilt, het is jouw persoonlijke verhaal. Je kunt je trouwgelofte zelf schrijven maar, als je hier misschien niet zo goed in bent, ook samen met de trouwambtenaar om tafel gaan zitten om een mooi verhaal op te stellen. De ambtenaar zal dan luisteren naar jouw inbreng en er een samenhangende en mooie tekst van maken die jij vervolgens zelf voor het altaar kan voorlezen.

Trouwgelofte zelf schrijven

Je trouwgelofte zelf schrijven is niet iets wat je zomaar even doet. Je moet hier goed over nadenken. Je hebt maar één kans om je trouwgelofte goed te schrijven en uit te spreken. Het bedenken van zo'n tekst is lastig maar iedereen kan het, als je er maar even wat aandacht aan besteedt. Om je een beetje op weg te helpen bij het schrijven van je trouwgelofte geven we je wat tips.

  • Begin op tijd
    Wacht niet te lang met het opstellen van je trouwgeloften, of 'wedding vows' zoals je dat misschien uit de films kent. Het is zo'n typische scène van een romantische komedie: de trouwgeloften die de avond ervoor nog snel geschreven moeten worden. In films pakt het meestal prima uit, maar dat zijn films. Als jij met je mond vol tanden voor het altaar staat is het ineens een stuk minder grappig en romantisch. Begin daarom lekker op tijd met het opstellen van je trouwbelofte. Schrijf af en toe een zin op papier. Schaaf, schrijf en schaaf nog een keer, net zolang totdat je tekst perfect is.
  • Maak afspraken met elkaar over de huwelijksgeloften
    Je hoeft natuurlijk niet met elkaar te overleggen wát jullie precies tegen elkaar gaan zeggen voor het altaar, het is juist leuk als dat een verrassing blijft. Het is wel slim om even met elkaar te overleggen hoe lang jullie gelofte gaan duren. Het is een beetje gek als de één na een minuut al klaar is en de ander twaalf minuten aan de praat is. Om je een indicatie te geven van de lengte van de trouwgelofte, deze duren over het algemeen 2 tot 5 minuten.
  • Trouwgelofte opstellen - breng structuur aan
    Als je voor het altaar staat tegenover je geliefde wil je niet raaskallend overkomen met een onsamenhangend verhaal over de liefde waar niemand wat van begrijpt. Structuur aanbrengen in je trouwgelofte is daarom van groot belang. Dit lijkt misschien ingewikkeld maar valt best wel mee. Zorg dat je een duidelijk begin hebt en een duidelijk einde aan je verhaal maakt. Dan ben je al een heel eind. Om het dan helemaal af te maken kun je werken met kleine hoofdstukjes of tussenkopjes. Als je deze 'onderwerpjes' eerst opschrijft krijg je een duidelijke structuur in je tekst. Zo'n kopje (onderwerpje) kan bijvoorbeeld jullie eerste ontmoeting zijn, het volgende kopje kan dan het moment zijn waarop je zeker wist dat je verliefd was en onder het volgende kopje verklaar jij jou geliefde de liefde. Later in dit artikel vind je meer voorbeelden van trouwgeloften.
  • Practice makes perfect
    Je trouwgelofte voorlezen vanaf een papier lijkt een makkie maar niets is minder waar. Het is niet bepaald een 'normale' situatie waarin je verkeert als je voor het altaar je gevoelens moet tonen voor je geliefde. Tel daar een zaal vol starende mensen bij op en de zenuwen kunnen zomaar eens de overhand nemen, met trillende handjes als gevolg. Dat leest ineens een stuk lastiger. Oefen daarom je trouwgelofte een paar keer. Lees het je getuige een paar keer voor om te kijken of je niet per ongeluk iets geks hebt opgeschreven en kijk waar je de intonatie moet leggen. Practice makes perfect.
  • Trouwgelofte uitspreken - Praat tegen elkaar
    Je trouwgelofte spreek je uit naar elkaar toe. Praat daarom tegen elkaar en niet tegen het publiek. Dit is jullie moment. Kijk elkaar in de ogen en zeg wat je wilt zeggen tegen je aanstaande man of vrouw. Het publiek krijgt later wel weer aandacht.
  • Pas je trouwgelofte aan aan jouw persoonlijkheid
    Hortend en stotend je liefde verklaren met grote snikken tussendoor is natuurlijk niet heel romantisch. Weet je van jezelf dat je nogal snel emotioneel wordt dan is het beter om de trouwgelofte lekker kort te houden. Niemand heeft er wat aan als je van het uitspreken van je trouwgelofte een emotioneel wrak wordt.
trouwgelofte zelf schrijven

Wat zet je in je trouwgelofte?

Op tijd beginnen, een persoonlijk verhaal, niet te kort, niet te lang. Ok, staat genoteerd. Maar wat zet je nou precies in je trouwgelofte? Het beste is om de trouwgelofte in te delen in twee delen. In het eerste gedeelte vertel je aan je partner waarom je met hem of haar in het huwelijksbootje wil stappen. Wat vind je nou bijzonder aan je partner? In het tweede gedeelte van je 'vows' is het tijd om beloftes te doen. Wat heb jij voor de ander over om het huwelijk sterk te houden?

Voorbeelden trouwbelofte

Je hebt inmiddels in de gaten dat jullie trouwgeloften er op allerlei manieren uit kan komen te zien. Een zelfbedachte tekst, een traditionele tekst maar ook een religieuze trouwbelofte komt nog steeds vaak voor. Hoe zien zulke teksten er nou uit? We geven je per categorie wat voorbeelden, we gaan er hier even vanuit dat Janet Akkerman trouwt met Martijn de Vries, dat leest wat makkelijker.

Traditionele trouwgelofte voorbeelden

De klassieke trouwgelofte heb je vast al eens eerder gehoord. In films of misschien wel op een bruiloft waar je zelf te gast was. Dat klinkt ongeveer zo:

"Ik, Janet Akkerman, neem je Martijn de Vries, om mijn man te zijn, te hebben en te houden vanaf deze dag, voor beter of slechter, voor rijker, voor armer, in ziekte en in gezondheid, liefhebben en koesteren, tot de dood ons scheidt."

Het stukje 'tot de dood ons scheidt' vinden mensen soms lastig om uit te spreken. Je kunt zou dit kunnen aanpassen in: 'gedurende de seizoenen van het leven' of 'tot in de eeuwigheid'. Jij bent de baas over je eigen beloften dus ook aan de klassieke huwelijksbeloften mag je best een draai geven.

Religieuze trouwbeloften voorbeelden

Trouwen jullie voor de kerk dan hecht je misschien waarde aan een trouwgelofte waarin jouw geloof goed tot uiting komt. Zoa'n religieuze trouwbelofte kan er als volgt uit zien:

"Martijn de Vries, ik hou van je, ik wil je vrouw zijn zodat we samen Christus kunnen dienen. Door alle onzekerheden en beproevingen van het leven, beloof ik je trouw te zijn en van je te houden, zodat samen kunnen we groeien in de gelijkenis van Christus en dat ons huis een lof voor Hem is."

Elk geloof heeft hier natuurlijk andere teksten die gebruikelijk zijn. Wil je een religieuze trouwbelofte persoonlijk maken dan is het wel aan te raden om dit vooraf te bespreken met de ambtenaar.

tekst trouwbelofte

Zelfgeschreven trouwgelofte voorbeelden

En dan zijn er nog de zelfgeschreven trouwgeloften. Hier kan het alle kanten op. Van een humoristische tekst tot een heel persoonlijke een emotionele ode aan de liefde. Je kunt je trouwgeloften schrijven in de vorm van een gedicht. Je kunt jullie favoriete nummer als uitgangspunt nemen of jouw liefde voor de ander in receptvorm voorlezen. Hoe je het doet mag je helemaal zelf weten als je er maar voor zorgt dat je vertelt wat je voor de ander voelt, waarom je met hem of haar wil trouwen en wat er van jouw kant verwacht kan worden (de belofte). Je kunt met die beloften jouw zelfgeschreven tekst goed afsluiten. Je zegt dan bijvoorbeeld:

De belofte

…en daarom beloof ik:

  • …er altijd voor je te zijn en je te steunen in alles wat je doet
  • …je lief te hebben in voor- en tegenspoed
  • …je de ruimte te geven om jezelf te zijn

Kort en grappig

Je kunt geen fouten maken bij het schrijven van je huwelijksgeloften. Het zijn namelijk jullie persoonlijke woorden. Je kunt het dus ook heel kort en grappig maken. Zie het volgende voorbeeld:

Janet: "Ik beloof nog dat als er nog maar één stukje chocola in de verpakking zit, jij het op mag eten"

Martijn: "Ik beloof zelfs van je te houden als je ontzettend aan het zeuren bent om een stukje chocola"

Dankbaar

Een andere manier om je liefde voor elkaar te uiten is om de zeggen waar je allemaal dankbaar voor bent.

'Bedankt dat je me accepteert voor wie ik ben, bedankt dat je me zelfvertrouwen geeft, bedankt dat je me met beide benen op de grond houdt.'

Anekdotisch

Heel vaak worden er anekdotes uit het eigen leven gebruikt bij het schrijven van huwelijksgeloften. Dat is niet zo gek want je put dan uit dingen die jullie samen hebben meegemaakt. Momenten waarop duidelijk werd wat jullie aan elkaar hadden of waar jullie samen hard om moesten lachen of huilen. Door anekdotes in je huwelijksgeloften te verwerken kun je op een mooie, verhalende manier vertellen wat je voor de ander voelt.

'Weet je nog tijdens onze eerste date? Het begon keihard te regenen en jij toverde ineens een paraplu ergens vandaan. Toen wist ik dat ik een goede, galante man te pakken had.'

trouwgelofte gedicht

Gedicht

Als er één onderwerp is waar veel gedichten over geschreven zijn is het wel de liefde. Je kunt een bestaand gedicht pakken en deze persoonlijk maken door bijvoorbeeld jullie namen erin te verwerken. Je kunt een gedicht pakken uit een andere taal en deze vertalen naar het Nederland maar je kunt natuurlijk ook zelf een gedicht maken.

Een voorbeeld van een gedicht dat je kunt gebruiken:

Eén - Toon Hermans Als je echt van iemand houdt Iemand alles toevertrouwt Een die echt weet wie je bent Ook je zwakke plekken kent Die je bijstaat en vergeeft Een die 'naast' en 'in' je leeft Dan voel je pas wat leven is En dat liefde geven is

Je ziet dat er als het gaat om jullie trouwgeloften geen regels gelden. Alles kan, alles mag. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Als jullie je eigen trouwgeloften schrijven geef dit dan van tevoren door aan de ambtenaar die jullie in de echt verbindt. Zo weet je zeker dat er genoeg tijd wordt ingepland tijdens de ceremonie om jullie geloften aan elkaar voor te lezen.

Emotie tijdens het voorlezen van trouwgeloften

Het voorlezen van de huwelijksgeloften kan ervoor zorgen dat je ineens overmand wordt door emotie. Dat geeft helemaal niks, echte tranen zijn heel romantisch. Probeer er niet een grote huilpartij van te maken en jezelf als je er niet meer uitkomt heel even bijeen te rapen voordat je verder gaat. Maar als er een traantje plinkt tijdens het voorlezen van je trouwgeloften is dat zeker geen schande.

Trouwgelofte bewaren na de bruiloft

Je hebt ontzettend je best gedaan op het schrijven van je trouwgelofte. De tekst komt recht uit je hart. Het is leuk om je trouwgeloften te bewaren na je trouwdag. Het is een mooi souvenir van een voor jullie heel bijzonder moment. Je kunt het papier met daarop de tekst natuurlijk in een kistje bewaren, maar een trouwgelofte leent zich er ook prima voor om in te lijsten. Of wat dacht je van het bewaren van je trouwgeloften in een kokertje om je nek. Je kunt er ook voor kiezen een mooi boekje te kopen waar je jouw trouwgeloften inschrijft. Je kunt dan het boekje bewaren. Gooi na het uitspreken het papier met daarop je gelofte nog maar niet meteen weg, misschien wil je er later nog een keer naar kijken.

Het is een fijn idee om te weten dat je aan het je trouwgelofte niet veel verkeerd kunt doen. Maar dat betekent niet dat je er niet veel aandacht aan hoeft te schenken. De trouwgeloften naar elkaar uitspreken is zo'n beetje het belangrijkste moment van de hele ceremonie. Het is een uniek moment tussen jullie twee wat je als het goed is maar één keer in je leven zult meemaken. Dit is dé kans om hardop te zeggen waarom je de ander zo waardeert en waarom hij of zij jouw partner voor het leven is. Begin daarom op tijd met schrijven, overleg met elkaar en eventueel met de ambtenaar, kies een 'tone of voice' en schrijf en schrap totdat je helemaal tevreden bent. Als je dan ook nog even een paar keer oefent ben je er echt helemaal klaar voor.

Oh, en nog één tip, vergeet niet te genieten van dithet unieke moment voor het altaar waarbij jullie je geloften uitspreken en de trouwringen om elkaars linkerhand - of was het nou de rechter? - mogen schuiven.