Het is misschien wel een van de belangrijkste sieraden die je ooit in je leven zult dragen, je trouwring. Niet alleen is het sieraad vaak prijzig maar er hangt ook een enorme emotionele waarde aan die niet in geld uit te drukken is. Hoe zuinig je er ook op bent, het kan altijd gebeuren dat je je trouwring verliest of dat het sieraad gestolen wordt. Het is de angst van iedereen die pas getrouwd is maar ook als je jouw trouwring al jaren draagt kun je hem zomaar verliezen. Je voelt even aan je ringvinger en ineens is daar een leegte die je al lang niet meer gevoeld hebt. Een schok maakt zich van je meester en de paniek slaat toe. Wat nu? Wat moet je eigenlijk doen als je je trouwring verliest?

Allereerst moet je natuurlijk je ring gaan zoeken, want als hij net is afgevallen kan hij zomaar in de buurt liggen. Maar daar had je natuurlijk zelf ook al aan gedacht. De paniek maakt zich meestal pas echt van je meester als je ook na het zoeken je trouwring niet kan vinden. Hij hoeft bovendien niet afgevallen te zijn op het land, een trouwring wordt ook heel vaak in het water verloren, wat het zoeken natuurlijk nog veel moeilijker maakt. Daarnaast kun je ook door diefstal of beroving je trouwring kwijt raken of hem simpelweg misplaatsen en nooit meer terugvinden.

Onderneem meteen actie

Op allerlei manieren kun je dus het dierbare sieraad verliezen. Je zult niet de eerste zijn die het overkomt. Als je de eerste schok te boven bent, is het van belang dat je meteen actie onderneemt.

Als je je trouwring bent verloren zijn er een hoop dingen die je kunt doen om te proberen hem terug te krijgen. Is je trouwring afgevallen terwijl je hem droeg? Probeer dan te bedenken wanneer hij nog wel aan je vinger zat. In het tijdsbestek tussen dat moment en nu ben je waarschijnlijk op verschillende plekken geweest. Is het alleen in je eigen huiskamer dan kun je het beste zelf even verder zoeken of vragen of iemand je helpt zoeken. Maar heb je alle winkelstraten van het centrum gezien of ben je met het openbaar vervoer geweest dan wordt de zoektocht natuurlijk een stuk ingewikkelder.

bruid zoekt ring

Deel een oproep via social media

In het laatste geval kun je je wenden tot social media. Doe een oproep de deur uit via twitter, facebook of instagram met daarin de vraag of iemand de ring gevonden heeft. Vergeet niet de locatie te vermelden waar je de ring waarschijnlijk bent verloren en zet erbij dat de ring van grote emotionele waarde voor je is. Je loopt wel het risico dat er mensen juist door zo'n post op die plek naar de ring gaan zoeken maar hou maar in je hoofd dat er meer goede, dan slechte mensen op de wereld rondlopen. Het voordeel van een oproepje op social media is dat het snel en veel gedeeld kan worden door mensen in jouw omgeving. Je kunt dus binnen korte tijd heel veel mensen bereiken. Met een beetje geluk ook degene die zich afvraagt van wie die trouwring is die hij net op straat heeft gevonden.

Overigens kunnen social media ook jaren na het verlies nog een prima hulpmiddel zijn om een verloren trouwring terug te vinden. Dankzij een facebookpost van de politie van Antwerpen vond de Belgische Malgali (77) de verloren trouwring van haar inmiddels overleden man na 46 jaar weer terug. En de Spaanse Agustin Aliaga werd na 37 jaar herenigd met zijn ring dankzij een facebook oproep van een duikinstructrice die de ring tijdens het duiken vond op de bodem van oceaan voor de kust van Benidorm.

Schakel de lokale media en supermarkt in

Iets ouderwetser, maar zeker het proberen waard, is om een oproep te doen via de (lokale) media. De plaatselijke tv zender, de lokale krant of zelfs de kabelkrant. Je bereikt daarmee veel mensen die misschien geen social media hebben. Ben je je ring ergens in de woonwijk verloren dan is een berichtje in het huis-aan-huis blad ook een goed idee. En bij de lokale supermarkt hangt vaak een bord waar je zelf oproepjes kunt plaatsen. Ook hier kun je een briefje ophangen waarop staat dat je op zoek bent naar je trouwring en waar je denkt dat je hem verloren hebt.

Meld je vermissing bij verschillende websites

Online zijn er ook verschillende website die je kunnen helpen bij het traceren van je trouwring. Bijvoorbeeld trouwring-verloren.nl. Hier helpen vrijwilligers je zoeken naar je trouwring met behulp van speciale apparatuur zoals metaaldetectors. Als je bijvoorbeeld je ring op het strand bent verloren of bij een recreatieplas kun je dit aangeven op de website en kan er op die specifieke locatie naar je ring gezocht worden. Ook Gevonden-verloren.nl is een website die je verder kan helpen. Ook hier wordt er met metaaldetectoren gezocht naar je ring en bovendien is deze website aangesloten bij de gemeenten van Nederland. Beide websites maken het niet alleen mogelijk om op het land naar je sieraad te zoeken maar ook onder water. Tot een diepte van dertig meter kunnen er namelijk onderwater metaaldetectoren worden gebruikt. Er zijn via deze websites al veel sieraden, waaronder een behoorlijk aantal trouwringen, teruggebracht bij de eigenaars. Overigens worden er in zee en in meren heel veel trouwringen gevonden. Die zijn niet allemaal daadwerkelijk verloren. Er zijn ook mensen die echt hun best doen om hun trouwring kwijt te maken. Mensen die bij een ruzie met een groots gebaar een trouwring in het water gooien. Soms wordt de ring dan toch gevonden maar wordt dat niet echt gewaardeerd door de gooier. Gelukkig zijn de meeste mensen wel heel dankbaar voor een boven het water gehaald sieraad.

Wat doe je als je trouwring is gestolen?

Je trouwring verliezen op een bepaalde locatie is heel vervelend maar de kans dat je hem dan snel terugvindt is wel aanwezig. Je weet immers ongeveer waar de ring zich moet bevinden. Bij diefstal of beroving is het een heel ander verhaal. De dief gaat er met de buit vandoor en je hebt geen idee waarheen. Ook al heb je dan de beschikking over vier metaaldetectoren, inzetten kun je ze niet want je hebt geen idee waar je ring moet gaan zoeken.

Als je je trouwring bent kwijtgeraakt door diefstal of door een beroving, dan is het belangrijk dat je direct aangifte doet bij de politie. Je kunt een aangifteformulier invullen op het politiebureau maar tegenwoordig ook heel makkelijk online. Telefonisch aangifte doen is ook mogelijk. Als jij officieel aangifte hebt gedaan van je trouwring en de ring wordt later teruggevonden, bijvoorbeeld als de buit van een overval of diefstal ergens anders wordt ontdekt, dan is de kans erg groot dat je de ring weer terug krijgt.

trouwring in het zand

Trouwring verloren op vakantie

Trouwring verloren op vakantie? Je bent niet de enige. Op vakantie doe je vaak andere dingen dan thuis. Zwemmen, duiken en wandelen om maar iets te noemen. De trouwring wordt dan ook vaak verloren als iemand op vakantie is. De kans dat hij wordt teruggevonden is dan niet heel groot. Het is ook in het buitenland belangrijk dat je aangifte doet bij de politie. Hoewel een claim bij je reisverzekering niet zomaar door de verzekering mag worden geweigerd helpt het altijd enorm als je kunt bewijzen dat je de ring daadwerkelijk verloren bent (of dat je sieraad gestolen is). Verlies je je trouwring tijdens je vakantie dan kun je dus in principe bij je reisverzekering aankloppen om de ring te laten vergoeden. Er zit wel een limiet op de vergoeding, deze limiet verschilt per verzekeraar en kan wel veel lager uitvallen dan de kosten van je ring. Als je een dure trouwring hebt kun je hem daarom misschien beter thuis laten als je op vakantie gaat.

Trouwring verloren inboedelverzekering

Waarom zou je je trouwring thuis laten als je op vakantie gaat? Omdat je trouwring gewoon is meegenomen in de inboedelverzekering. Meestal krijg je meer geld uitgekeerd van de inboedelverzekering dan van de reisverzekering voor een gestolen/verloren trouwring. Maar ook hier gelden maximale bedragen die verschillen per verzekeraar. Zorg ervoor dat je jezelf niet onderverzekerd want een trouwring is vaak een prijzig sieraad. Het is dus belangrijk om te kijken of je inboedelverzekering nog wel volstaat als je een nieuwe trouwring (of zelfs twee) in huis hebt.

Verzekeringen voor de trouwring

Trouwringen en verlovingsringen kun je ook apart verzekeren. Je kunt dit doen direct nadat je de ringen hebt gekocht. Je verzekert je trouwring door een speciale kostbaarhedenverzekering naast/in je inboedelverzekering af te sluiten. Het is belangrijk dat je de voorwaarden van de verzekeraar goed naleest op eventuele haken en ogen, maar in principe is het zo dat een kostbaarhedenverzekering ervoor zorgt dat je het hele bedrag van je gestolen/verdwenen sieraad uitbetaald krijgt maar dat kan ook de dagwaarde zijn. Maar je trouwring was toch ook al verzekerd door de inboedelverzekering? Hoe werkt het dan? Verzekeraars hebben met elkaar afgesproken dat in dat geval de specifieke verzekering voorgaat. De kostbaarhedenverzekering zorgt er dan dus voor dat je ring vergoed wordt.

meet de ringmaat

Verlies van je trouwring voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Om te voorkomen dat je jouw dierbare ring verliest zijn er bepaalde zaken waar je rekening mee kunt houden. Zo moet je er als eerste voor zorgen dat de ring goed past. Is de ring een tikkie te groot als je hem voor het eerst omschuift, aarzel dan niet om de ring direct te laten vermaken bij de juwelier. Denk niet: "Dat komt volgende week wel, want je zult zien dat de ring in die week net van je vinger af glijdt". Daarnaast kun je als je op vakantie gaat je ring het beste thuis laten. We zeiden het hierboven al even, op vakantie doe je heel andere dingen dan thuis. Je bent op het strand, in de zee, in het zwembad of aan het struinen in pittoreske stadjes of in de natuur. Allemaal omgevingen waar je een trouwring nauwelijks terug kunt vinden als je hem verliest. Bovendien kan verschil in temperatuur er ook voor zorgen dat je vingers dikker en dunner worden dus het kan zijn dat de ring niet meer perfect om je vinger past als je een reis maakt naar een kouder land. Maar niet alleen in het buitenland, ook thuis kun je een trouwring heel makkelijk kwijtraken. Tijdens het schoonmaken van het sieraad bijvoorbeeld kan de ring zomaar van je vinger afglijden. Haal de ring tijdens het schoonmaken daarom van je vinger zodat je hem goed kunt vasthouden en zorg ervoor dat hij niet in het putje van de wastafel of de douche kan verdwijnen. Ook bij andere klusjes in en om het huis, zoals tuinieren of klussen is het slim om de trouwring even af te doen. En ook als er een dagje naar de spa op de planning staat kun je je trouwring beter even afdoen. Niets is minder ontspannend dan op je kop in de jacuzzi op zoek moeten naar je afgegleden trouwring.

Trouwring toch verloren? Geen paniek

Ben je je trouwring verloren en kun je hem met geen mogelijkheid meer terugvinden dan lijkt het even alsof de hele wereld instort. Je trouwring is niet alleen heel veel euro's waard maar er hangt ook een enorme emotionele waarde aan. Het is niet niks als je dat sieraad op wat voor manier dan ook verliest. Probeer jezelf bij het verlies van je trouwring bij elkaar te rapen en er in ieder geval voor te zorgen dat je via een verzekering een vergoeding uitgekeerd krijgt. Je kunt dan in ieder geval een nieuwe trouwring uitzoeken. Het kan natuurlijk zo zijn dat de specifieke trouwring die jullie met zoveel zorg hebben uitgezocht niet meer te krijgen is. Een heel andere trouwring uitzoeken is dan vaak ook niet helemaal waar je op zit te wachten. Gelukkig hebben wij dan een goede oplossing voor je. Op onze site kun je dankzij de configurator je eigen ring van begin tot eind heel makkelijk zelf samenstellen. Dat betekent dat je je ring zo kunt maken dat hij precies lijkt op de ring die je verloren hebt.

Andere artikelen die je wellicht interessant vindt: