Als je bezig bent met de voorbereidingen van je bruiloft probeer je natuurlijk zo goed mogelijk de kosten in kaart te brengen. Een anderhalve meter hoge bruidstaart, versierd met ruim 2000 diamanten die samen zo'n 2.046 karaat zijn. Een Britse juwelier uit Liverpool maakt samen met een bakker uit Chester in 2013 de duurste bruidstaart ter wereld, voor de The National Gay Wedding Show in Liverpool. De prijs van de taart? Maar liefst 37 miljoen euro! We durven te wedden dat je bij het bedrag achter je bruidstaart geen 37 miljoen euro hebt gezet (zo wel, dan lucky you!).

Er is natuurlijk geen normaal stel op aarde dat 37 miljoen euro voor een bruidstaart uit gaat geven. Maar het feit dat deze taart is gemaakt geeft wel aan dat er geen limiet zit op de kosten van het maken van dit belangrijke symbool op een bruiloft. De prijs van een bruidstaart kan alle kanten op. Hoe dat precies zit lees je in dit artikel. Laten we eens kijken naar wat de bruidstaart eigenlijk voor betekenis heeft op een bruiloft en waar je op moet letten bij het aanschaffen van een bruidstaart. Tot slot krijg je van ons ook nog wat handige tips over hoe je het beste kunt besparen op de aanschaf van de taart.

Wat is het verschil met een normale taart?

Een bruidstaart ziet er anders uit dan een verjaardagstaart en is vaak ook duurder dan een normale taart. Dat is simpelweg omdat de bruidstaart vaak door meer mensen gegeten moet worden en er speciale materialen worden gebruikt om de taart te bakken en te versieren.

De meeste bruidstaarten hebben drie etages en zijn wit van kleur, net als de jurk van de bruid. Die etages komen voort uit de tijd van de Britse Koningin Victoria. Zij kreeg op haar bruiloft een gigantische taart met wel een een meter doorsnede. Elke moeder wil voor haar dochter natuurlijk het allerbeste dus de taart van een meter moest flink overtroffen worden toen haar dochter ging trouwen. Koningin Victoria liet voor het huwelijk van dochterlief daarom een gigantische bruidstaart op verschillende plateau's maken. Die taart was vanaf dat moment de maatstaf voor alle andere bruidstaarten in adellijke kringen. Maar het duurde nog tot in de jaren 90 van de vorige eeuw voordat de bruidstaart met etages ook onder het gewone volk populair werd. Tegenwoordig is de taart met etages het eerste wat iedereen zich voorstelt bij een bruidstaart. De meeste bruidstaarten zijn wit. De witte kleur staat voor maagdelijkheid en puurheid. Wat betreft de etages van de taart is het de gewoonte geworden om per onderdeel een etage van de taart te eten. Dus één etage voor de receptie, één etage om uit te delen en een gedeelte om in te vriezen.

aansnijden van de bruidstaart

Het aansnijden van de bruidstaart is één van de hoogtepunten van de bruiloft

Het eten van een ingevroren stuk bruidstaart een jaar na de bruiloft is voor veel koppels een van de belangrijke tradities die bij een bruiloft horen. Maar voordat er een stuk taart wordt ingevroren moet de taart natuurlijk eerst nog op de bruiloft dienst doen. Voor de taart aan de gasten wordt gegeven snijdt het bruidspaar de lekkernij gezamenlijk aan. Meestal gebeurt dit heel langzaam, speciaal voor de fotograaf of videograaf die dit unieke moment natuurlijk vastlegt. Het aansnijden van de taart tijdens de bruiloft is na het jawoord en de eerste dans één van de hoogtepunten van het feest. Het eerste stuk van de bruidstaart wordt door het bruidspaar zelf gegeten door het aan elkaar aan te bieden. (In sommige gevallen wordt de taart bij de ander voor de grap in het gezicht geduwd, maar dit is zeker geen traditie en vaak zonde van de make-up van de bruid.) Als de bruid en bruidegom klaar zijn met het aansnijden van de taart en alle foto's zijn gemaakt mogen de gasten een stukje taart ophalen om op te eten.

Hoe zit het nou precies met de prijs van de bruidstaart?

Het is lastig om aan een bruidstaart een vast prijskaartje te hangen. Er zijn zo enorm veel mogelijkheden als het gaat om de taart. Het aantal lagen, de smaak van de taart, de wensen van het bruidspaar. Elke bruidstaart is uniek en dus gaan de kosten van de taart alle kanten op. Met de volgende dingen kun je in ieder geval al rekening houden als het gaat om de kosten van een bruidstaart.

Prijs per persoon

Hoewel je misschien denkt dat je een prijs betaalt voor de hele taart is dat niet het geval. Vaak betaal je een bruidstaart namelijk per persoon. De gemiddelde prijs waar je aan kunt denken is €7 per persoon. De bakker bakt de taart voor een minimum aantal personen. De meeste bakkers houden hier het getal 20-25 voor aan. Dus als we beginnen te rekenen kost een gemiddelde bruidstaart al 20x7=140 euro. Heb je meer gasten die moeten mee-eten van de taart dan kost dit ook meer. De meeste mensen betalen voor hun bruidstaart tussen de 100 en de 500 euro.

Voorproeven

Maar met de kosten van de taart alleen ben je er nog niet. In ieder geval niet als je voordat je de taart serveert aan je gasten ook zelf even wilt proeven. Dit is niet alleen heel leuk om te doen omdat het de voorpret van je bruiloft enorm vergroot, maar ook best belangrijk. Je wilt natuurlijk mensen geen taart voorschotelen die helemaal niet lekker is. Helaas hangt er aan het proeven van de taart meestal wel een prijskaartje. Je bent zo'n €25 euro aan kwijt aan een proefsessie. Gelukkig is het wel vaak zo dat als je de taart die je proeft daadwerkelijk bestelt je de proeverij gratis krijgt.

taarttopper

Taarttoppers

Met taarttoppers bedoelen we niet heel kundige bakkers van bruidstaarten maar het versiersel dat bovenop de taart staat. Je kunt ze in allerlei soorten en maten bestellen. Van het traditionele bruidspaar tot een persoonlijke versie met jullie namen. De taarttoppers zijn online te bestellen tussen €3 en de €100 euro. De prijs van de meest gangbare toppers ligt tussen de €15 en €30 euro.

Informeer naar extra kosten

Niet alle prijskaartjes van een taart bieden het hele totaalpakket. Informeer dus goed naar de extra kosten die er nog bij komen zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Hierbij kun je denken aan de bezorgkosten van de taart, het ter plaatste opstapelen van de taart en de prijs voor de decoratie, waaronder de taarttoppers.

50 jaar lang, elke dag een stukje taart

De traditie van de bruidstaart gaat dus terug tot de oude Romeinse tijd. Nog steeds is de bruidstaart niet van een bruiloft weg te denken. Dat de bruidstaart over de hele wereld een belangrijke onderdeel is van de bruiloft blijkt wel uit het verhaal van David en Anne Cowburn uit Wayne, Pennsylvania in de Verenigde Staten. Zij trouwden in aanwezigheid van 120 gasten op 18 juli 1970. Iedereen kreeg een stuk van de bruidstaart maar de taart kwam niet helemaal op. Daarom besloot het bruidspaar de bovenste etage van de taart in te vriezen, zoals meer stellen dat doen, om een jaar later op de trouwdag opnieuw een stuk van de bruidstaart te eten. Maar dat vond het koppel nog niet genoeg…

David en Anne eten sinds hun bruiloft in 1950 elk jaar een stukje van hun bruidstaart. Ze zijn inmiddels bijna 50 jaar getrouwd en de hapjes worden helaas wel steeds kleiner. Daarom zijn ze van plan om de laatste kruimels te verwerken in een nieuwe bruidstaart die ze volgend jaar laten maken*.

*bron: EenVandaag

besparen op de bruidstaart

Tip voor het besparen op de bruidstaart

Als David en Anne een nieuwe bruidstaart laten maken hebben ze misschien wat aan de volgende tips. Een goede, lekkere, persoonlijke bruidstaart hoeft namelijk helemaal niet zoveel te kosten. Als je een beetje schippert kun je soms wel tot 50% besparen op je taart! Hier zijn 10 manieren om te besparen op je bruidstaart:

1. Ontwerp je bruidstaart zelf

Het ontwerpen van een bruidstaart is iets waar je geld voor betaald als je een bruidstaart besteld, maar je kunt je taart natuurlijk ook zelf ontwerpen. Op het internet zijn tools te vinden die je hiermee kunnen helpen.

2. Kies voor zelfgemaakte taarten

Soms moet je dingen niet moeilijker maken dan ze zijn. Als je wilt besparen op je bruidstaart, dan maak je hem toch gewoon zelf? Ben je zelf niet zo'n keukenprins/prinses vraag dan eens rond. Misschien vinden je oma, je vader of je bruidsmeisjes het wel een grote eer om te zorgen voor jouw bruidstaart.

3. Zoek niet naar een bruidstaart

Als je via internet op zoek gaat naar de term "bruidstaart" zul je veel eerder bij de duurdere categorie taarten terecht komen. Zoek dus gewoon op het woord "taart" of bijvoorbeeld op "taart met etages".

4. Ga naar de bakker

Een beetje in het verlengde van tip 3. Loop voor het laten maken van een bruidstaart gewoon eens een bakker binnen in plaats van je taart te bestellen bij een speciale bruidswinkel. Een beetje goede bakker kan je helpen bij het maken van een mooie taart die ook nog eens heerlijk smaakt. Het scheelt je ook een hoop kosten.

5. Kies voor cupcakes

Cupcakes zijn niet alleen veel goedkoper dan een bruidstaart, ze zien er ook nog eens heel feestelijk uit. Stapel ze op een etagère om het effect van een bruidstaart met etages te creëren. Je kunt de cupcakes allemaal op dezelfde manier versieren maar natuurlijk ook lekker creatief elke cupcake zijn eigen versiering meegeven. Je kunt ook makkelijker rekening houden met eventuele allergieën en voorkeuren van gasten.

6. Versier je taart zelf

Een topper voor je taart kun je zelf bestellen op het internet. Doe dit wel ruim van tevoren want je weet bij een goedkope internetaanbieding van een site als Aliexpress natuurlijk nooit helemaal zeker of je krijgt wat je besteld hebt. Maar als je geluk hebt kun je heel veel geld besparen. Wil je iets zeker zijn van je topper dan kun je online kijken naar speciale website voor bruiloftdecoraties.

7. Hoe simpeler, hoe goedkoper

Wanneer je een bruidstaart bestelt dan is het goedkoper om te kiezen voor een taart met een eenvoudig patroon. Hoe meer arbeidstijd er in je taart gaat zitten, hoe duurder je taart wordt. Een simpel patroon kan ook heel mooi zijn en uiteindelijk blijft er als het goed is toch niet veel van de taart over.

8. Een beetje smokkelen mag best

Is het je droom om een grote bruidstaart te hebben met lekker veel etages? Dat kost best wat geld. Gelukkig zijn er veel taartenbakkers die dit snappen maar je toch een droomtaart kunnen aanbieden. Hoe? Door neplagen in de taart te verwerken. Met behulp van bijvoorbeeld piepschuim worden er extra lagen in je taart gecreëerd. Je moet natuurlijk wel oppassen dat je de juiste laag aansnijdt.

9. Meerdere verschillende taarten

Het opstapelen van een bruidstaart op locatie is erg arbeidsintensief en kan best nog wel wat geld kosten. Je kunt hier op besparen door verschillende taarten te laten maken. De verschillende taarten op tafel zorgen ervoor dat er genoeg taart is voor iedereen en geven een feestelijk effect.

10. Simpele smaken

Het is natuurlijk geweldig om een taart te hebben op je bruiloft waarin de meest exotische smaken verwerkt zijn, maar misschien zijn je gasten wel een heel stuk minder exotisch. Het zou dan zonde zijn als je veel geld hebt neergelegd voor de bijzondere smaken terwijl je gasten net zo hard genieten van een ouderwetse slagroomtaart. Als je kiest voor de "simpele" bekende smaken ben je waarschijnlijk een stuk goedkoper uit.

Hoeveel geld je uiteindelijk aan je bruidstaart gaat uitgeven hangt dus af van de keuzes die je maakt. Elke bruidstaart is uniek. Als je gaat voor een traditionele bruidstaart met etages zoals we die uit films kennen ben je waarschijnlijk duurder uit dan wanneer je kiest voor een alternatief. En zelfs als je kiest voor die wat duurdere traditionele bruidstaart zijn er nog een hoop mogelijkheden om in kosten te besparen. Uiteindelijk moet je doen waar je je goed bij voelt. De bruidstaart is een belangrijk maar zeker niet het allerbelangrijkst onderdeel van een bruiloft, tenzij je zelf bakker bent natuurlijk.

Andere artikelen die je wellicht interessant vindt: