“Hoeveel karaat is die?” Het is een vraag van een van je vriendinnen als je met uitgestoken hand trots je verlovingsring laat zien. Maar wat houdt de hoeveelheid karaat eigenlijk in?

De meeste mensen komen niet verder dan dat hoe hoger het karaat, hoe duurder/beter het sieraad is. Maar wist je dat het woord karaat verschillende dingen kan betekenen?

Zowel bij diamant als bij goud kun je het woord karaat namelijk gebruiken, maar het betekent dan wat anders. Sterker nog; het verschil tussen de betekenissen is best wel groot. Hoe zit dat dan precies met die karaten? En wat heeft de johannesbroodboom daar mee te maken?

In dit artikel lees je alles over het begrip karaat en waar je op moet letten als je een verlovingsring of een trouwring uitzoekt. Want het aantal karaat heeft niet alleen maar invloed op de waarde van een ring.

Johannesbroodboom

Geschiedenis van de diamant karaat

Diamant is het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt. Ruwe diamanten worden bewerkt om het licht er zo mooi mogelijk op te laten reflecteren. Om vervolgens de waarde van de diamant te kunnen bepalen wordt de steen op verschillende aspecten bekeken: de 4 C’s. Daarover later meer.

Johannesbrood Peulen

1 van die C’s waarop de steen gecheckt wordt is de C van Carat, oftewel ‘karaat’. Hiermee wordt de massa van de diamant bedoeld. Het woord stamt af van Ceratonia siliqua, wat de benaming is van een zaadje van de johannesbroodboom. Dit zaadje werd gebruikt als standaardgewicht in de oudheid.

Sinds 1930 denken we bij het woord karaat niet meer in zaadjes, maar gebruiken we het metrische stelsel dat we allemaal kennen, met grammen en kilo's. In 1930 werd 1 karaat vastgesteld op 0.2 gram.

Het wordt het onderverdeeld in 100 punten. Het aantal karaat van een diamant bevat altijd 2 decimalen, bijvoorbeeld 0.23 karaat. Het aantal wordt altijd afgerond op hondersten.

Diamant karaat - Waarom is het belangrijk?

Waarom is het belangrijk om het karaat te weten van een diamant? Omdat het iets zegt over de waarde. Karaat is een van de 4 C’s die normaal gesproken gebruikt worden om diamanten te classificeren.

Bij het kopen van een goede diamant gaat het om meer dan alleen het karaatgetal. Ook de kleur, helderheid en de manier waarop de diamant geslepen is, is van belang.

De 4 C’s van een diamant

  • Carat: de massa van de diamant
  • Color: de kleur van de diamant
  • Clarity: de helderheid van de diamant
  • Cut: de slijpvorm van de diamant
 

Samen vormen de 4 C’s de kwaliteit van de diamant. Dat betekent dat een grotere diamant niet per definitie meer waarde heeft, omdat de kleur bijvoorbeeld iets geler of bruiner kan zijn is, of hij iets minder helder is. Omdat twee stenen van hetzelfde aantal karaat verschillende diameters kan hebben, is het belangrijk om ze te kalibreren. Zeker als je de stenen in hetzelfde ontwerp wil verwerken. Bijvoorbeeld bij een ring met meerdere diamanten.

Diamant En Vergrootglas

Hoeveel karaat past bij mij?

Hoeveel karaat het beste bij je past is voor iedereen anders. Natuurlijk ligt het aan je budget. Maar ook je eigen smaak is belangrijk want, zoals je net al las, komt er meer kijken bij het aanschaffen van een goede diamant dan alleen het cijfer wat staat voor het karaat. Ook de kleur, helderheid en de manier waarop de diamant geslepen is, is van belang.

Verder kan een diamant groter of kleiner lijken dan hij eigenlijk is, door de manier waarop de steen in de ring is gezet bijvoorbeeld, of door een bepaald design van de ring. Zo bedekken steenzettingen die een diamant omsluiten meer oppervlakte van de diamant dan steenzettingen die iets subtieler zijn. En een kleine diamant kan bijna verdwijnen in extravagante en uitgebreide ringontwerpen, zoals bijvoorbeeld bij een pavé-zetting waarbij de diamanten als een band om de ringband zitten.

Wist je dat?

Bij AURONIA vind je alleen diamanten van de hoogste kwaliteit. Alle diamanten van tenminste 0.3 karaat zijn GIA-gecertificeerd. Je krijgt dan een document waarin je alle informatie over de 4C’s van de diamant kunt lezen.

Je kunt bij AURONIA kiezen uit 6 verschillende kleur- en puurheidscombinaties. De diamanten variëren van ‘erg goed’ tot ‘uitstekend’ als het gaat om de kwaliteit van de snede, polijsting en symmetrie.

Goudstaven

Geschiedenis van het goud karaat

Goud werd al veel eerder ontdekt dat diamanten. De oude egyptenaren gebruikten goud al als betaalmiddel, maar ze bewerkten het materiaal ook. Dat werd goed duidelijk toen het graf van Toetanchamon werd opengemaakt. Er werden toen allerlei gouden voorwerpen gevonden, waaronder het wereldberoemde dodenmasker. Goud is dus al heel lange tijd een bijzonder metaal waar veel waarde aan toegekend wordt.

Om die waarde vast te leggen wordt, net als bij diamanten, de term ‘karaat’ gebruikt. Maar toch betekent het iets anders dan bij diamanten. Bij diamanten had het woord karaat betrekking op de massa van de diamant, maar als we het hebben over goud dan betekent het aantal karaat het percentage puur goud dat erin verwerkt is. 1 karaat = 1/24ste deel zuiver goud.

Diamant Op Schubben

Verschillende karaten

De ene gouden ring is de andere niet. Het aantal karaat dat een gouden ring bevat heeft veel invloed op de waarde ervan. Een gouden ring met een hoog karaat is over het algemeen meer waard dan een gouden ring met een laag karaat.

Een gouden ring heeft dus niet altijd hetzelfde karaat. Hoe hoger het karaat, hoe meer puur goud er in het sieraad verwerkt is. Hoewel er lage karaateenheden bestaan, is er in sommige gevallen geen sprake van goud. Dat is het geval bij 8 en 9 karaat.

Pas vanaf 14 karaat mag je van echt goud spreken. De karaten die je tegen kunt komen bij het uitzoeken van gouden sieraden zijn 8 karaat, 9 karaat, 14 karaat, 18 karaat en 22 karaat. Goud van 24 karaat is de meest pure goud die er te vinden is, maar omdat puur goud vrij zacht is is dit niet goed te gebruiken voor het maken van sieraden. Een ring van 22 karaat goud is dus het hoogste karaat dat er te vinden is, maar ook deze ringen zijn erg zacht, en we raden dus aan om te gaan voor een lager karaat. Om goud harder te maken wordt er vaak andere metalen aan toegevoegd. Hoe meer metalen er wordt gebruikt, hoe kleiner het karaat.

Bij echt gouden ringen kun je aan de binnenkant de waarde van het karaat gedrukt zien staan. Daar hoeft niet per se een karaatgetal te staan. Het kan ook zijn dat je 333, 375, 585, 750, 833, 916 of 999 ziet staan. Dit is een andere aanduiding voor de karaten en is gebaseerd op het percentage puur goud dat in het oud is verwerkt. Bijvoorbeeld: een ring van 18 karaat bevat 75% puur goud en wordt aangeduid met nummer 750.

  • 24 karaat goud = 999
  • 22 karaat goud = 916
  • 20 karaat goud = 833
  • 18 karaat goud =750
  • 14 karaat goud =585
  • 9 karaat = 375
  • 8 karaat =333
Goudstaven

Is het aantal karaat belangrijk bij goud?

Ja en nee. Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je een ring uitkiest waar je je goed bij voelt en die past binnen jouw budget. Als jij tevreden bent, dan maakt het niet uit hoeveel karaat je ring is. Hoewel, het aantal karaat zegt niet alleen iets over de waarde van de ring.

Hoe lager het karaat, hoe meer andere metalen dan goud er in je ring zijn verwerkt. Er zit dan dus minder puur goud in je ring maar bijvoorbeeld ook zilver of koper. Het is ook mogelijk om te mixen met goedkopere metalen, zoals nickel. Bij AURONIA wordt er alleen gewerkt met metalen van hoge kwaliteit die bovendien allergievriendelijk zijn.

Hoe meer puur goud er in je ring zit (en dus hoe hoger het karaat), hoe warmer de kleur van je ring wordt. En hoe hoger het karaat, hoe zachter het materiaal van je ring is. Een ring met laag karaat zal dus minder snel krassen.

Het aantal karaat is dus zeker wel van belang bij het uitzoeken van een ring. Behalve dat het aantal karaat van invloed is op de prijs van de ring, heeft het dus ook invloed op andere zaken. Ben je op zoek naar een robuustere ring, dan kun je dus beter kiezen voor een iets lager karaat. Maar let op: het is beter om niet voor de allerlaagste karaten te gaan, want dat heeft weer andere nadelen, zo is de kleur dan bijvoorbeeld een stuk minder intens. Het beste kun je dus kiezen voor een ring van 14 of 18 karaat goud. Hierin zijn andere metalen verwerkt waardoor hij sterker is en er niet zo snel een krasje op zal komen, maar hij bestaat nog steeds voor meer dan 50% uit goud, waardoor de kleur prachtig uitkomt.

Wist je dat? Goud niet altijd goud is?

De term ‘karaat’ geeft aan hoeveel puur goud er in het gouden sieraad verwerkt zit. Dit is dus anders dan bij diamant, waarbij ‘karaat’ te maken heeft met het gewicht. Een gouden sieraad moet minstens uit 50% puur goud bestaan, voordat je het een echt gouden sieraad mag noemen. Als een sieraad 14 karaat goud is, dan zit er 58.5% puur goud in het sieraad verwerkt. Alles onder de 14 karaat mag je dus officieel geen goud noemen.

Auronia Ring Configurator

Welk karaat kies jij?

Het verschil tussen een goud karaat en een diamant karaat is dus dat het bij het eerste om de hoeveelheid puur goud gaat dat verwerkt is in het sieraad. Terwijl bij diamanten het karaat wordt bepaald door de combinatie van de 4C’s: De massa, kleur, helderheid en slijpvorm van de diamant. Nu je alles weet over het karaat en het verschil tussen goudkaraat en diamantkaraat kun je een nog betere keuze maken voor je verlovingsring of trouwring.