Een bruiloft is het meest romantische feest dat je in je leven zult geven. Natuurlijk trek je alles uit de kast om er een topdag van te maken. Maar trouwen kan best prijzig zijn. Misschien kom je er tijdens het plannen van jullie trouwdag achter dat de mooiste dag ook meteen de duurste dag uit jullie leven wordt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, want je wilt na je bruiloft niet meteen met geldzorgen zitten. Gelukkig zijn er een heleboel mogelijkheden om je bruiloft een stuk goedkoper te maken. We zetten alle slimme tips daarvoor voor je op een rij. Maar we kijken ook even naar de zaken waarop je beter niet kunt besparen. Want niet alles is in geld uit te drukken.

Laten we voordat we beginnen met de tips om goedkoop te trouwen eens kijken waarom je goedkoop zou trouwen. De eerste gedachte die te binnen schiet, is omdat jullie simpelweg niet veel geld hebben. Dat kan allerlei redenen hebben maar is zeker geen reden om niet met elkaar in het huwelijksbootje te treden. Lees straks onze tips maar eens door. Andere redenen om goedkoop te trouwen zijn dat je misschien wel geld hebt, maar dat liever aan andere zaken besteedt (kinderen, huis, vakanties bv) en daarom je trouwbudget klein houdt.

Samen beslissen over trouwbudget

Hoe groot jullie trouwbudget uiteindelijk wordt is iets wat jullie samen moeten beslissen. Nog voordat je begint met plannen. Het opstellen van een trouwbudget is dan wel niet heel romantisch, maar wel iets wat je echt moet doen om goedkoop te kunnen trouwen. Het is ook een kwestie van geven en nemen. Misschien is de droom van jouw bruid al haar hele leven om in een bepaalde trouwjurk te trouwen, dan is beknibbelen op de trouwjurk misschien niet het beste idee maar kun je beter kijken naar andere punten waar je de kosten kunt drukken. Heb je een grote familie en wil je dat iedereen samen eet op de trouwdag, dan is de catering belangrijk. En zo kun je het hele rijtje afgaan.

Tips om goedkoop te trouwen

Het is vaak best moeilijk om het feest binnen het door jullie opgestelde budget in te plannen. Maar het lijkt ook vaak lastiger dan je denkt. Als je de volgende tips meeneemt tijdens het plannen zou je zomaar eens een hoop geld kunnen besparen.

Kies een handige trouwdatum

Trouwen in het hoogseizoen (mei tot en met september) is duurder dan in het laagseizoen. Hier kun je met het prikken van de datum voor jullie trouwdag natuurlijk al rekening mee houden. Bovendien is het in veel gemeenten vaak mogelijk om gratis of goedkoper te trouwen op bepaalde dagen, ook dit kun je alvast checken voordat je een datum vaststelt.

Wijk af van de traditionele huwelijksdag

'S ochtends vroeg op, dan trouwen, receptie een diner en 's avonds een groot eindfeest is natuurlijk niet de enige manier om je bruiloft te vieren. Denk eens aan een bbq avond, of trouw 's middags in plaats van in de ochtend.

Zoek niet naar een trouwlocatie

Zoek op "trouwlocatie" en je bent eigenlijk standaard duurder uit. Dit geldt voor alles waar je naar googled omtrent je bruiloft. Het woord trouwen maakt zaken nou eenmaal een stukje duurder. Dat betekent niet dat er geen locaties zijn natuurlijk. Haal bij het zoeken naar een locatie het woord "trouw" weg en je komt niet alleen andere leuke locaties tegen, maar ze zijn vaak ook een stuk goedkoper.

trouw in het buitenland

Trouw in het buitenland

Trouwen in het buitenland klinkt misschien duur, maar is vaak goedkoper dan trouwen in Nederland. Ten eerste is een bruiloft in het buitenland vaak wat kleiner en komen er minder gasten. Bovendien mag je volgens de huwelijksetiquette de genodigde vragen zelf een vliegticket en verblijf te betalen. Maar bedenk ook dat het buitenland soms vlakbij is. Duitsland en België hebben sprookjesachtige locaties om te trouwen (die vaak goedkoper zijn dan in Nederland) en daar kun je met de auto of de trein makkelijk komen.

Kies voor één locatie

Trouwen op de ene locatie, de receptie op een andere locatie en het avondfeest weer ergens anders organiseren. Dat kan nogal in de papieren lopen. Niet alleen omdat je drie verschillende locaties moet afhuren maar ook omdat je tussen die locaties het vervoer ook moet regelen. Het is dus een stuk goedkoper om de hele dag op één locatie te blijven.

Kijk goed naar je gastenlijst

Veel stellen voelen zich verplicht bepaalde mensen uit te nodigen als ze in hun eigen land trouwen. Maar dat is echt niet nodig. Het is jouw bruiloft, dus jij bepaald wie er komt. kijk eens kritisch naar de gastenlijst. Is het echt nodig om die collega's van afdeling 3 uit te nodigen? En die kennissen van je ouders, wanneer heb je die nou voor het laatst gezien? Bedenk dat je voor ieder persoon op jouw gastenlijst een bepaald bedrag neerlegt en schrap dan alle gasten waar je niet zoveel mee hebt.

De bruidskleding

Een grote kostenpost maar tegelijkertijd dus ook iets waar je flink op kunt besparen: de bruidskleding. Je kunt de kleding nieuw kopen maar het is goedkoper om tweedehands kleding te kopen. Een bruidsjurk is tweedehands als het goed is maar één keer gedragen en kan je enorm veel geld schelen. Ook het pak voor de bruidegom en eventueel de bruidskinderen kun je tweedehands prima op de kop tikken.

Je bruidskleding huren is ook een optie. Hoe vaak draag je jouw trouwkleding nou eigenlijk nog na jullie bruiloft? Een andere optie is om te kijken of dierbare familieleden nog mooie kleding in de kast hebben hangen. Wie weet past de bruidsjurk van je grootmoeder je wel perfect of kun je trouwen in de prachtige jurk van een goede vriendin van je zus. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de kleding van de bruidegom. Wil je liever toch een jurk of pak dat door niemand ooit eerder is gedragen, speur dan het internet eens af. Soms zijn er enorm goede aanbiedingen te vinden. Zo had de H&M eens prachtige bruidsjurken te koop voor een prikkie. Trouwen in kleding die niet bekend staat als trouwkleding kan ook enorm veel geld schelen. Zoek bijvoorbeeld eens naar galakleding.

De uitnodigingen

Uitnodigen laten ontwerpen en drukken kan best in de papieren lopen. Denk daarbij ook aan het bedrag aan postzegels dat erbij komt kijken. Om te bezuinigen op de uitnodigen kun je er voor kiezen om deze digitaal te versturen.

Catering

Niet alles hoeft haute cuisine te zijn op je bruiloft. Zeker bij een avondfeest kan er best bezuinigd worden op de hapjes. Een bitterbal is voor de gasten dan vaak net zo lekker als een chique petit fourtje en het scheelt jullie een hoop geld. Ook een uitgebreid diner is niet altijd nodig, een bbq is daarvoor een leuke en goedkopere optie.

bruidstaart

Bruidstaart

Een bruidstaart is een wezenlijk onderdeel van menig bruiloft. Het kan zijn dat je hier niet op wilt besparen. Doe dat dan ook vooral niet. Maar je kunt er wel makkelijk op besparen. Je kunt bijvoorbeeld vrienden of familie vragen om taarten te bakken en kiezen voor een groot taartbuffet. Of je zoekt bij de bakker een mooie taart uit, die niet bekend staat als bruidstaart. Bruidstaarten zijn er in verschillende prijzen, de meeste kosten gaan zitten in de versiering ervan. Als je dus kiest voor een iets minder versierde taart heb je al gauw flink bespaard. En denk maar zo, uiteindelijk smaakt het allemaal net zo lekker.

De bar

Een andere manier om op een makkelijk manier geld te besparen is de bar. Kies je ervoor om je gasten de complete bar, inclusief cocktails aan te bieden dan ben je natuurlijk veel meer geld kwijt dan wanneer je kiest voor een bar met alleen wijn, bier en frisdrank. Eventueel kies je er nog een extra drankje bij. Door een selectie te maken hou je de kosten van de bar wat beter onder controle. Veel bruidsparen kiezen voor echte champagne als welkomstdrankje, maar hier voldoet een lekker glaasje bubbels van een goedkoper merk ook prima.

Bloemen

Kies je voor veel bloemen op je bruiloft dan kun je door slimme keuzes te maken ook flink wat besparen. Je bruidsboeket kan bestaan uit een mooi samengesteld "gewoon" boeket (weer een voorbeeld van het weghalen van het woordje bruid of trouw bij het voorbereiden van je bruiloft). Als je kiest voor bloemen van het seizoen waarin je gaat trouwen scheelt dat ook. Hier kun je al rekening mee houden tijdens het plannen.

Bedankjes

Het is leuk en attent van jullie om de gasten die op jullie grote dag aanwezig waren te bedanken met een klein cadeautje. Maar waarom een bedankje per persoon als je ook een bedankje per stel kunt geven? De attentiewaarde is hetzelfde en het scheelt jullie bijna de helft aan kosten!

Huwelijksnacht

En dan is er nog de huwelijksnacht. Ook hier loont het weer om het woordje bruiloft te vermijden bij het zoeken naar een mooie hotelkamer. Je kunt na het boeken van een normale hotelkamer altijd even vermelden dat jullie pas getrouwd zijn, meestal regelt het hotel dan nog iets extra's. Wil je iets leuks aantrekken voor de huwelijksnacht? Koop dan geen speciale bruidslingerie maar kijk in de gewone lingeriewinkels naar witte setjes. Ze zijn er echt genoeg.

bespaar niet op je trouwringen

Waar moet je niet op besparen?

Natuurlijk is het belangrijk om op de kosten te letten bij het voorbereiden van je bruiloft. Maar er zijn dingen waarop je beter niet kunt besparen. Ten eerste zijn dat de dingen die jullie zelf belangrijk vinden. Wil je graag een hoop dierbaren uitnodigen en vind je het belangrijk om de bruiloft samen met al jullie vrienden en familie te vieren, ga dan niet te ver door op het schrappen van personen van de gastenlijst. Is het al van jongs af aan jouw droom om in een bepaalde jurk te trouwen, bespaar dan liever op een ander onderdeel van je bruiloft zodat je die droom kunt waarmaken.

Ook de fotograaf is iemand waar je beter niet op kunt besparen. Je trouwt maar één keer en het is heel fijn om daar een mooi aandenken aan te hebben. Natuurlijk is het leuk om familieleden foto's te laten maken met wegwerpcamera's maar doe dit niet in de plaats van de echte bruidsfotosessie.
De foto's die een goede bruidsfotograaf maakt worden je straks heel dierbaar. Je zult enorm teleurgesteld zijn en eeuwig spijt hebben als je het maken van de foto's hebt uitbesteedt aan die ene oom met dat mooie fototoestel en vervolgens onscherpe en nietszeggende foto's terug krijgt. Bovendien weet een fotograaf precies hoe hij zich moet gedragen op een bruiloft en zal hij dus nooit in de weg lopen om een mooi plaatje te schieten.

En last but not least: bespaar niet op je trouwringen. Een trouwring hoeft helemaal niet duur te zijn. Neem een kijkje naar de trouwringen van AURONIA. Hier kun je zelf je ring samenstellen met de configurator en zie je precies hoeveel geld je kwijt bent. Waarom gaan voor een goedkope ring waar je eigenlijk helemaal niet blij mee bent, als je zelf je ring kunt samenstellen voor een mooie prijs? Er is een ring voor elk budget!

Al met al is het dus aan jullie zelf om in te schatten waarop je wel en niet wilt besparen. Goed overleggen is hierbij erg belangrijk. Probeer elkaar duidelijk te maken wat voor jullie de belangrijke punten zijn tijdens de bruiloft. Op de andere zaken kun je allemaal besparen.

Houdt rekening met bijkomende kosten

Hoe goed je je bruiloft ook hebt gepland, en hoe strak je budget ook op papier staat er kan altijd wat veranderen. Het is daarom erg belangrijk om bij het opstellen van je trouwbudget rekening te houden met bijkomende kosten. Een jurk die ingenomen moet worden, een bruidstaart die net even wat duurder is, extra postzegels voor uitnodigingen, een locatie die al volgeboekt is en waardoor je moet uitwijken naar een andere locatie. Het aanschaffen van paraplu's op een regenachtige dag, een cateraar die de weg kwijt is. Het zijn allemaal zaken die kunnen zorgen voor onverwachte extra kosten. Om te zorgen dat jullie bruiloft binnen budget blijft is het dus slim om hier al vroegtijdig rekening mee te houden. In het slechtste geval geef je dan dus nooit meer uit dan je hebt en in het meest positieve geval hou je er na je bruiloft een extra zakcentje aan over.

Andere artikelen die je wellicht interessant vindt: