Bij het uitzoeken van trouwringen denk je misschien het eerste aan de keuze van het materiaal van de ring, de maat van de ring en de kleur. Maar heb je ook nagedacht over het laten graveren van de trouwring? Een gravure in de trouwring laten zetten is dé manier om de door jou uitgezochte ring nog persoonlijker te maken.

Over het laten graveren van je trouwring moet je niet te licht denken, je kunt de tekst of het symbool natuurlijk niet zomaar even uitgummen. Wat kun je allemaal in een trouwring laten graveren en hoe zorg je ervoor dat je de juiste keuze maakt? We geven je tips en inspiratie zodat jij straks bij het altaar de perfecte trouwring aan de hand van je aanstaande kunt schuiven.

Waarom een trouwring graveren

Net als de trouwring zelf, is de traditie van het graveren van dit sieraad ook al eeuwenoud. De meest gebruikte gravures in trouwringen waren lange tijd initialen, (religieuze) symbolen of data. In de 17e eeuw was er een trend van poëtische gravures - vooral in het Verenigd Koninkrijk. Toen werden woorden als "geloof" en "hoop" op de ringen gegraveerd. Tegenwoordig kun je je fantasie de vrije loop laten.

Door een boodschap aan de binnenkant van de ring die jullie liefde bezegelt te zetten, maak je het sieraad nog persoonlijker. Een trouwring laten graveren is bijzonder. Het is een tekst die je altijd bij je draagt. Omdat de gravure meestal aan de binnenkant van de ring wordt aangebracht voelt het bijna als een geheime code van jou en je geliefde. Je kunt zelf kiezen wat je in een trouwring laat graveren. Er is veel meer mogelijk dan alleen een naam en een datum.

Wat plaats je in je trouwring?

De meeste stellen zetten de naam van hun geliefde in de trouwring met daarbij de datum van de trouwdag, maar wist je dat er nog veel meer inscripties mogelijk zijn? Wat dacht je van een bepaald symbool, een geheime boodschap, bijbelteksten, teksten in een andere taal, symbolen of teksten die alleen compleet zijn als beide ringen bij elkaar zijn, of de coördinaten van de plek waar jullie elkaar ontmoet hebben? Wat je ook besluit te laten graveren, het is belangrijk dat het een tekst of symbool met betekenis is voor jullie beiden. Het is immers jullie huwelijk, jullie ring en jullie liefde.

Praktisch gezien heb je natuurlijk maar beperkt de ruimte op een trouwring. Kies je voor een ring met een steen erin verwerkt dan wordt die ruimte nog kleiner. Om de inscriptie goed te kunnen graveren moet deze dus lekker compact zijn. Het ligt natuurlijk aan de maat van de ring hoeveel woorden je exact in een ring kwijt kunt maar in de meeste gevallen kun je tussen de 15 en 30 karakters kwijt (inclusief de spaties).

Overigens is het niet alleen mogelijk om de binnenkant van de ring te graveren. Je kunt ook kiezen voor het laten graveren van de buitenkant van de ring. Op die manier voeren jullie geen "geheime code" maar deel je jullie liefde met de hele buitenwereld. Ook op de buitenkant van de ring kun je verschillende dingen graveren maar de ring moet er natuurlijk wel geschikt voor zijn. Een ring met veel reliëf is natuurlijk niet zo goed te graveren als een gladde trouwring.

Met behulp van onze configurator kan je exact zien hoe de gravure eruit ziet op de door jouw gekozen ring. De diamantgravure is gratis.

Graveren van je trouwring

Welke technieken bestaan er voor het graveren van je trouwring

Hoe werkt dat graveren van de trouwringen nou precies? In principe kun je elk edelmetaal graveren. Het maakt dus niet zo heel veel uit welk edelmetaal je kiest. Er moet natuurlijk wel een beetje ruimte zijn voor de tekst dus de ring moet minimaal 2 mm breed zijn. Vroeger werd een gravure altijd met de hand op een ring aangebracht maar tegenwoordig zijn er ook andere technieken die gebruikt worden bij het maken van inscripties. Allemaal hebben ze hun eigen voor- en nadelen. We zetten alle technieken even voor je op een rij:

Handgravure

Laten we beginnen met de noeste handarbeid van de kundige juwelier: de handgravure. Deze techniek kan alleen uitgevoerd worden door echte vakmensen en gaan levenslang mee. Graveren is trouwens niet hetzelfde als etsen wat mensen nog wel eens denken. Bij graveren wordt er direct in de ring getekend (bij etsen wordt zuur gebruikt die op het materiaal insnijdt). Handgravures worden vooral gebruikt voor kleinere, simpeler graveringen zoals een naam of datum.

Voordeel van de handgravure:
Een handgravure is ambachtelijk werk. Dat maakt het extra persoonlijk en omdat het aanbrengen van de gravure met aandacht gedaan wordt door een echte vakman(vrouw) krijg je een duurzaam resultaat.

Nadeel van de handgravure:
Langere teksten en ingewikkelder symbolen zijn op deze manier moeilijker aan te brengen.

Diamantgravure

Bij een diamant denk je misschien aan de steen op de ring, maar wist je dat je er ook mee kunt graveren? De inscriptie wordt bij een diamantgravure aangebracht met een zogenoemde diamantstift. Door het gebruik van deze stift wordt het overtollige materiaal aan de kant gestuwd waardoor er een inscriptie ontstaat. De diamantgravure is doordat de diamantstift een draaiende beweging maakt perfect geschikt voor het graveren van oppervlakken met een ronding, zoals ringen.

Voordeel van de diamantgravure:
De diamantgravure is een mooie techniek waarmee diep in het sieraad kan worden gegraveerd. Dat betekent dat een diamantgravure niet snel slijt en erg duurzaam is. Het "wegduwen" van het materiaal om de inscriptie te creëren zorgt voor een mooi lijnenspel.

Nadeel van de diamantgravure:
Geen

Lasergravure

Met een laser gravure kan eigenlijk alles. Een krachtige bundel licht zorgt ervoor dat de ring gegraveerd wordt. De laserstraal is zo precies dat deze techniek ook gebruikt kan worden voor het graveren van symbolen. Dankzij het gebruiken van computertechniek in combinatie met een laserstraal kun je zelfs je eigen tekeningen, je eigen handschrift en zelfs een (gedeelte van) een vingerafdruk op de ring laten zetten.

Voordeel van de lasergravure:
Een laserstraal is heel precies, daarom kunnen er ook ingewikkelder gravuren in de ring worden aangebracht zoals bijvoorbeeld vingerafdrukken.

Nadeel van de lasergravure:
De lasergravure is oppervlakkiger dan een diamantgravure. Hierdoor kunnen gravures met veel reliëf sneller vervagen. Je zult de gravering zo om de twee jaar bij moeten laten werken om hem mooi te houden.

Creatieve inscripties

Inspiratie voor het laten graveren van je trouwring

Inmiddels weet je dat er in je ring beperkte ruimte is voor het plaatsen van een inscriptie. En als je een ring eenmaal gegraveerd is blijft de inscriptie er altijd staan. Het is dus zeker een goed idee om goed na te denken over wat je nou precies in je trouwring wilt gaan laten zetten. Om je een handje te helpen zetten we wat ideeën voor je op een rij:

Traditionele inscriptie

Hoewel er steeds meer kiezen voor een creatieve inscriptie zijn er ook nog heel veel stellen die hun ring liever op de traditionele wijze laten graveren. Een paar opties:

 • Naam en geboortedatum van de echtgenoot
 • Beide namen en datum trouwdag
 • Beide namen gecombineerd met het infinityteken ( "lemniscaat") vb: Arjan ∞ Babette

Creatieve inscripties

Behalve de ruimte die je hebt om een ring te laten graveren ben je eigenlijk niet aan regels gebonden als het gaat om de inscriptie van je trouwring. Je kunt er dus alles inzetten wat je wilt. Wat dacht je van de een van de volgende creatieve ideeën?

 • Coördinaten van jullie ontmoetingsplek. - Het is bijna een geheime code, een puzzel die op te lossen is. De rij cijfers en letters ziet er niet alleen mooi uit maar als je ze opzoekt op de kaart kom je op een plek die voor jullie een grote betekenis heeft.
 • Mooie zin uit "jullie" liedje. - Er zijn van die nummers die een speciale plek in je hart veroveren. Omdat je bij het horen van het lied aan iemand moet denken, of er een bepaalde herinnering naar boven komt die grote impact op jullie leven heeft gehad. Kies voor een zin waar jullie beide wat bij voelen.
 • Een handgeschreven zin uit jullie geloften. - Je hebt ongetwijfeld goed nagedacht over je geloften dus met die tekst zit het wel goed. Kies voor een handgeschreven inscriptie van de tekst om het extra persoonlijk te maken.
 • Quote uit een film. - Er zijn genoeg films gemaakt over de liefde dus aan mooie quotes geen gebrek. "I love you beyond poetry." komt bijvoorbeeld uit de film Shakespeare in love. Misschien hebben jullie een favoriete film of zelfs al wel een favoriete filmquote die je kunt gebruiken als tekst voor in je trouwring.
 • Elkaars vingerafdruk - Een uniek deel van jouw geliefde altijd bij je.
 • Elkaars hartslag - Niets zegt meer over liefde dan het hart toch?
 • Een symbool dat voor jullie van betekenis is. Bijvoorbeeld iets wat symbool staat voor een hobby waar jullie een passie voor delen of wat dacht je van het silhouet van een rij bomen voor echte outdoor natuurliefhebbers, een kompas voor reizigers, of de muzieknoten uit het lied van jullie eerste dans.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een mooie zin of tekst in een andere taal in je trouwring te laten graveren. Wat voorbeelden:

Frans:

 • Mon amour (Mijn liefste)

Spaans:

 • Eres el amor de mi vida (je bent de liefde van mijn leven)

Italiaans:

 • Amore mio (Mijn liefste)
 • Il mio cuore e il tuo per sempre (Mijn hart is voor altijd van jou)
 • Vivo per lei (Ik leef voor haar)

Turks:

 • Sen benim ilk ve son askimsin (je bent mijn eerste en laatste liefde)

Chinees:

 • 百年好合 (Lang en gelukkig)
 • 花好月圆 (Zalige harmonie)

Latijn:

 • Semper amemus (Laat ons altijd liefhebben)
 • Semper fidelis (Altijd trouw)
 • Amor vincit omnia (Liefde overwint alles)

We kunnen helaas niet alle talen voor je gaan opschrijven maar je wel een goede tip meegeven. Als je op zoek gaat naar een mooie romantische zin in een andere taal is internet natuurlijk een goede plek om dit te doen. Denk er wel aan dat wanneer je jouw zin hebt gevonden goed controleert of de zin wel correct is. Denk daarbij aan de spelling en de grammatica. Het beste kun je iemand uit het land zelf even vragen of die jouw zin wil controleren.

Je ziet het, met het graveren van de trouwringen kun je alle kanten op, geen idee is te gek. Je kunt zowel de binnenkant als de buitenkant van de ring laten graveren. Op het internet zijn nog veel meer voorbeelden te vinden van teksten of symbolen die je in een trouwring kunt laten graveren. Wil je graag een engelse tekst in je ring laten zetten google dan bijvoorbeeld op "wedding ring inscriptions ideas". En ook via pinterest en instagram kun je misschien op nieuwe ideeën komen. En soms is het eerste wat je te binnen schiet als je denkt aan een tekst voor in je trouwring het beste.

Wat kost het laten graveren van een trouwring

Het laten graveren van een trouwring hoeft niet veel te kosten. Zeker niet als je gebruikt maakt van onze gratis graveerservice. Je kunt je persoonlijke diamantgravure zelf ontwerpen op de productpagina van onze trouwringen. Onze deskundige medewerkers zorgen dan dat de ring professioneel gegraveerd wordt.

Andere artikelen die je wellicht interessant vindt: