"Let's Elope!" Misschien heb je deze uitspraak wel eens gehoord in een romantische film of serie uit de Verenigde Staten. Elopement is daar namelijk een bekend begrip. Het wordt gebruikt als een stel er tussenuit knijpt om met zijn tweetjes te trouwen, zonder dat er iemand bij is. Een spontaan bezoek aan een kapel in Las Vegas waar het "elopende" stel wordt getrouwd door een nep Elvis is in de filmwereld aan de orde van de dag.

De "elopement wedding" is inmiddels ook overgewaaid naar het Europese vasteland en kun je dus ook prima toepassen als Nederlands of Belgisch stel. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen? In deze blog lees je alles over elopement, wat zijn de voordelen ervan en zitten er ook nadelen aan? Waar komt het idee vandaan? En waarom is het een goed alternatief voor een traditionele bruiloft? En hoe pak je een elopement bruiloft dan eigenlijk het beste aan?

Wat is de vertaling van elope?

De vertaling van elope is in het Nederlands letterlijk "schaking". Een beetje een vreemde vertaling zo op het eerste gezicht. Maar als je weet dat men het vroeger over een schaking had als het ging om het "het zonder toestemming wegvoeren van een vrouw, met de bedoeling om met haar te gaan samenwonen of trouwen." dan wordt het ineens een stuk duidelijker. Nu is het tegenwoordig natuurlijk wel de bedoeling dat de bruid het eens is met de trouwerij en wordt de term eloping gebruikt om aan te geven dat een paar trouwt met zijn tweetjes (en met slechts enkele getuigen), zonder dat er een groot feest wordt gegeven.

De geschiedenis van eloping

Het woord "elope" werd al in de 14e eeuw voor het eerst gebruikt, toen betekende het "een sprong maken". Maar in de 17e eeuw kreeg het woord een andere betekenis. Vanaf toen werd "to elope" namelijk gebruikt voor bruiden die hun man verlieten om ervandoor te gaan met een minnaar. Eloping was dus best wel schandalig vroeger, maar misschien ook wel romantisch.

Naarmate de jaren vorderden, evolueerde de term eloping mee; tijdens de grote depressie na de krach in 1929 trouwden veel paren zonder publiek omdat er simpelweg geen geld was om een grote bruiloft te kunnen betalen. In deze tijd werd eloping niet meer gebruikt om aan te geven dat de bruid er met een minnaar vandoor ging, maar betekende het dus dat het toekomstige echtpaar hun bruiloft zonder familie en vrienden vierden om zo geld te besparen. Tegenwoordig betekent eloping eigenlijk een beetje hetzelfde, alleen is het romantische aspect van eloping belangrijker geworden dan de kostenbesparing, hoewel dat laatste natuurlijk wel een groot voordeel blijft.
Eloping wordt ook steeds populairder. Maar liefst 91% van de millennials die hun huwelijk aan het voorbereiden zijn denken wel eens na over elopen [1]. En drie van de vijf getrouwde koppels zouden elopen als ze hun huwelijk opnieuw hadden mogen doen.

kusthuwelijk

Waarom elopen?

Waarom zou je elopen en niet de mooiste dag van je leven delen met je familie en vrienden? Daar zijn een heleboel redenen voor te bedenken. Sommige stellen raken tijdens het plannen van een bruiloft zo "overwhelmed" van al het geregel dat er tussenuit knijpen om alle poespas die een grote trouwerij met zich meebrengt te vermijden, anderen vinden het fijn om te trouwen en daarna nog flink wat geld over te houden. Bij hen is kostenbesparing dus een belangrijke reden om te kiezen voor een elope trouwerij. En weer anderen vinden het idee van het er "stiekem tussenuit knijpen" heel romantisch.

Elopen kun je doen in je eigen land op een plek die voor jullie veel betekenis heeft, maar je kunt er ook wat makkelijker voor kiezen om op een exotische locatie te gaan trouwen, je bespaart immers een hoop geld. Het bedrag wat je normaal gesproken aan je gasten zou spenderen kun je nu aan jullie zelf besteden. Dan is een vliegticket ineens een stuk makkelijker te betalen.

Hier moet je rekening mee houden bij een elope wedding

Het is jullie goed recht om te trouwen op de manier zoals jullie dat het liefste willen. Maar om problemen te voorkomen is het bij een elope wedding wel belangrijk om op een aantal zaken voorbereid te zijn.

Weet je het zeker?

Denk goed na voordat je "eloped" met je aanstaande. Je trouwdag is een van de belangrijkste dagen van je leven en je wilt niet dat je later spijt krijgt van het feit dat je vader je niet naar het altaar heeft gelopen, of dat je lieve nichtje de kans niet heeft gekregen om bruidsmeisje te zijn bij jouw huwelijk. Je kunt niet je moeder een traantje zien wegpinken als ze je voor het eerst in je trouwkleding ziet, en je beste vriend of broer kan geen speech houden. Je trouwt als het goed is maar één keer, hoe je dat doet is aan jou, maar zorg ervoor dat je in ieder geval geen spijt krijgt je elope wedding.

Denk aan je familie

Het is jouw bruiloft, dus jij bepaalt hoe je gaat trouwen. Houd er echter wel rekening mee dat een trouwerij vaak best gevoelig ligt bij de naaste familie en vrienden. Er zijn een hoop emoties mee gemoeid. En hoezeer jij ook denkt dat iedereen wel begrijpt dat jij zonder familie en vrienden met je aanstaande in het huwelijk wilt treden, het kan zomaar zijn dat je familie het er helemaal niet mee eens is.

Het is daarom verstandig om je dierbaren in te lichten voordat je eloped en uit te leggen waarom je dat doet. Je familie en vrienden houden van je, en willen ook onderdeel zijn van jullie bijzondere dag. Het zal niet de eerste keer zijn dat er een familieruzie uitbreekt omdat een aankomend echtpaar voor een elope wedding gekozen heeft.

Bereid een elope wedding in het buitenland goed voor

Spontaan trouwen in Las Vegas, zoals dat in de films gebeurd? Houdt er dan wel rekening mee dat je huwelijkspapiertje dan niet veel waard is. Bij trouwen in het buitenland komen wat regels kijken die soms anders zijn dan in Nederland. Als je je niet aan die regels houdt kan het zijn dat je huwelijk niet legaal is. Vaak zijn er flink wat voorbereidingen nodig om ervoor te zorgen dat jullie huwelijk wel echt geldig is, en daar kan best wat tijd overheen gaan. Zorg er dus voor dat je die tijd ook neemt en niet op stel en sprong naar het buitenland vliegt.

fotosessie van elope bruiloft

Zoek naar elopement pakketten

Ook als je samen wilt elopen is het slim om te plannen. Juist omdat er zo weinig mensen bij zijn is het leuk om goede foto's te laten maken, die je later met je familie en vrienden kunt delen. En het is natuurlijk ook fijn als je huwelijksnacht plaatsvindt op een mooie en romantische locatie. Heel vaak zijn er "elope pakketten" te vinden.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat een hotel in het buitenland een pakket heeft waarbij je trouwt op het strand, je vervolgens luxe dineert in het restaurant van dat hotel, de fotograaf van het hotel je trouwfoto's maakt en je jouw trouwdag afsluit in de bruidssuite. Zodra je weet waar jullie naartoe willen om te trouwen kun je hiernaar zoeken. Door gebruik te maken van een elope wedding pakket bespaar je jezelf een hoop tijd omdat je niet elk onderdeel van je bruiloft apart hoeft te regelen, en vaak krijg je ook nog een mooie korting.

Maak een plan voor na het elopen

Hoera! Jullie zijn getrouwd, gefeliciteerd! Nu het eenmaal zover is, kun je het heugelijke feit delen met je familie en vrienden. Denk van tevoren na hoe je dit gaat doen. Gaan jullie op bezoek bij je dierbaren om het te vertellen, of willen jullie juist een mooi kaartje sturen. Hoe jullie het vertellen is maakt niet veel uit, zolang de mensen die jullie liefhebben het maar van jullie horen en niet van bijvoorbeeld de getuige.

Feestje na de bruiloft

Dat jullie er tussenuit piepen om te trouwen hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je helemaal geen feest geeft om het heugelijke feit te vieren. Veel stellen die kiezen voor een elope wedding besluiten nadien nog een feestje te geven voor familie en vrienden. Willen jullie de bezegeling van jullie liefde later graag nog eens vieren, hou hier dan alvast rekening mee in jullie budget.

Voordelen en nadelen van eloping

Om erachter te komen of je het elope wedding moet kiezen, of toch liever een traditionele bruiloft organiseert is het slim om even alle voors- en tegens van elopen tegen elkaar af te wegen.

Voordelen van een elope wedding

  • Kostenbesparend
    Trouwen zonder gasten betekent dat je heel veel geld kunt besparen. Eten, drinken, het afhuren van een grote zaal, het boeken van een receptieruimte, een bedankcadeau aan het einde van het feest, het is allemaal niet nodig als je maar met zijn tweeën bent. De kosten die je bespaart kun je inzetten om je bruiloft bijvoorbeeld op een exotische locatie te vieren, of natuurlijk op de bank te zetten voor jullie toekomst. Hier zijn nog meer tips om te besparen op je bruiloft.
  • Intiem en romantisch
    Als je met zijn tweeën trouwt heb je alle aandacht voor elkaar. Er is niemand die wat van je nodig heeft, behalve je wederhelft. Je staat niet een half uur lang handen te schudden tijdens de receptie, en je hoeft je geen zorgen te maken over of er nog wel genoeg te drinken is voor de gasten. Het is jij en je geliefde en jullie liefde voor elkaar.
  • Eigen keuzes
    Heb jij zin in sinas als drankje om jullie huwelijk mee in te luiden? Dan neem je dat toch gewoon? Bij een elope wedding kun je je eigen keuzes maken. Dat begint al met de locatie waar je gaat trouwen. Je hoeft geen rekening te houden met gasten, dus als je wilt trouwen in een heel klein kapelletje waar maar 10 mensen maximaal in kunnen dan kan dat. Als je een bruiloft organiseert met familie en vrienden dan zou zo'n kapelletje hoogstwaarschijnlijk te klein zijn en wijk je dus uit naar een plek die misschien niet jouw eerste keus zou zijn.
  • Minder stress
    Elopen zorgt voor een stuk minder stress dan wanneer je "gewoon" zou trouwen. Er is immers een stuk minder te regelen wanneer je geen rekening hoeft te houden met tientallen gasten. Je hoeft je geen zorgen te maken over oude familievetes die ineens oplaaien na wat borrels tijdens het grote feest na jullie jawoord, je hoeft geen bedankjes te regelen en geen trouwkaarten te laten ontwerpen. Als er iets mis gaat tijdens je bruiloft zijn jullie de enige die daar weet van hebben. Al met al brengt elopen dus een heel groot stuk ontspanning met zich mee.