Honderden ogen die jullie aankijken terwijl jij en je geliefde elkaar het ja-woord geven, dat is niets voor jou. Dit intieme moment wil je best delen, maar niet met ‘jan en alleman’. Dit is één van de redenen waarom toekomstige echtparen kiezen voor een kleine bruiloft, in plaats van een feest met heel veel genodigden. Maar een kleine bruiloft betekent natuurlijk niet dat jullie huwelijksdag minder wordt gevierd!

Waarom een kleine bruiloft plannen?

Een bruiloft organiseren jullie om de liefde te vieren. Hoe de bruiloft eruit ziet bepaal je helemaal zelf. Het is immers jullie dag! Veel mensen kiezen ervoor om hun bruiloft te vieren met een heleboel mensen. Want hoe meer zielen hoe meer vreugd toch? Wel als dat is wat bij jullie past.

Maar er zijn genoeg goede redenen te bedenken om jullie bruiloft klein te houden. Misschien heb je wel een kleine familie en vriendengroep, misschien hebben jullie geen zin in veel belangstelling bij jullie intieme moment, hebben jullie geen zin om maanden van tevoren met planningen bezig te zijn, of is je budget niet toereikend om een enorm feest te geven.

Een kleine bruiloft is geen mindere bruiloft

Een intieme bruiloft betekent niet dat de bruiloft ‘minder’ is dan een bruiloft met een enorme gastenlijst. Sterker nog; een intieme bruiloft kan juist een extra dimensie geven aan de mooiste dag van jullie leven. Jullie vieren het immers alleen met mensen die er echt toe doen. Je kunt jullie budget uitgeven aan de belangrijkste onderdelen van de bruiloft en die dingen extra speciaal maken, en jullie hebben meer tijd om aan gasten te besteden op de huwelijksdag zelf. En dat is best gezellig. Eigenlijk klinkt het wel heel goed, zo’n charmante kleine bruiloft.

Voordelen en nadelen van een kleine bruiloft

Het kan zijn dat jullie er nog niet helemaal uit zijn of jullie kiezen voor een groots feest of een kleine bruiloft. Misschien wil de ene partner het liefst een klein feest, terwijl de ander droomt over een dansvloer vol met neven, nichten en kennissen van vroeger en nu. Kijk dan samen eens naar de voordelen en nadelen van het geven van een kleine bruiloft. Zo kunnen jullie weloverwogen de beslissing maken.

bruid en bruidegom alleen op het strand

Voordelen van een kleine bruiloft

1. Minder stress

Minder mensen om uit te nodigen, te entertainen en eten te geven. Een kleinere ruimte om te versieren. Dat scheelt een hoop gedoe en geregel. En dat betekent veel minder stress. Zo kunnen jullie echt genieten van het voorbereiden van de mooie dag en uiteindelijk ontspannen en uitgerust voor het altaar het ja-woord uitspreken. En dat ontspannen gezicht zie je ook nog eens terug op de bruidsfoto’s!

2. Meer locaties om uit te kiezen in zowel binnen- als buitenland

Het aantal locaties voor trouwfeesten met meer dan 100 mensen is een stuk kleiner dan het aantal trouwlocaties voor een kleiner aantal gasten. Er is dus veel meer om uit te kiezen. En hebben jullie al eens aan trouwen in het buitenland gedacht? Dat gaat met een klein gezelschap een stuk makkelijker!

3. Goedkoper (of je krijgt meer voor hetzelfde geld)

Een kleinere gastenlijst betekent minder monden om te voeden, minder bedankjes om weg te geven, minder stoelen om te reserveren etc. Tel dat allemaal eens bij elkaar op en je ziet dat een kleine, intieme bruiloft een stuk goedkoper is dan een grote. Misschien hoeven jullie niet te bezuinigen, maar het trouwbudget goed besteden geeft een prettig gevoel. Jullie kunnen bijvoorbeeld een extra luxe diner serveren, of meer geld uitgeven aan de trouwringen of het bruidsboeket.

4. Intiemer en unieker

Een kleine bruiloft is intiemer dan een grote. Jullie zijn met de mensen die het waard zijn om bij jullie dag aanwezig te zijn. En jullie kunnen de dag helemaal naar wens invullen. Met een kleiner gezelschap is het makkelijker een bijzondere bruiloft te plannen, op bijvoorbeeld verschillende locaties. Zo kunnen jullie een kleine bruiloft écht uniek maken.

5. Meer tijd en geld voor de details

Het zijn de details die er toe doen. Een grote bruiloft van a to z regelen kost naast een hoop geld ook een hoop tijd. Houden jullie het feest klein dan houden jullie dus niet alleen meer geld over, maar ook een flink aantal uren. Tijd die jullie kunnen steken in het organiseren en regelen van belangrijke details. Een uniek bedankje voor de gasten, een ingestudeerde eerste dans, een extra sterke gelofte of een betere setting voor de bruidsfoto’s.
kleine bruiloft met familie

Nadelen van een kleine bruiloft

Misschien zijn jullie inmiddels al overtuigd van de charme van een kleine bruiloft. Maar voor de volledigheid zetten we ook nog even wat nadelen op een rij.

1. Schrappen in de gastenlijst

Tien mensen op een dansvloer geeft net even een wat andere vibe af dan 100 mensen op de dansvloer. Een kleine bruiloft kan voor sommige mensen het gevoel hebben dat het feest niet groot genoeg is. Maar bedenk goed dat veel mensen niet meteen hoeft te betekenen dat iedereen gezellig met elkaar gaat staan dansen. De meeste mensen kennen elkaar waarschijnlijk niet eens. Met de juiste mensen, ook al zijn het er maar weinig, kunnen jullie altijd een mooi feest verwachten.

2. Geen groot feest

Droomde je vroeger al over hoe je in je prinsessenjurk naar het altaar loopt terwijl daar je droompartner smachtend en verliefd naar je staat te grijnzen, terwijl honderden mensen toekijken vanuit de zaal. Het grote applaus bij de eerste kus en een feestgedruis dat tot in de late uurtjes doorgaat? Bij een intieme bruiloft gaat het er iets anders aan toe. Niet minder goed, maar wel anders. Er zijn minder mensen, de locaties zijn kleiner en misschien heb je niet die grote prinsessenjurk aan maar een wat simpeler outfit. Maar bedenk goed, of het nou een grote bruiloft is of een intieme, er is in ieder geval één ding hetzelfde en dat is de reden waarom jullie trouwen: omdat je van elkaar houdt.

3. Andere bruiloft dan waar je misschien vroeger over droomde

Droomde je vroeger al over hoe je in je prinsessenjurk naar het altaar loopt terwijl daar je droompartner smachtend en verliefd naar je staat te grijnzen, terwijl honderden mensen toekijken vanuit de zaal. Het grote applaus bij de eerste kus en een feestgedruis dat tot in de late uurtjes doorgaat? Bij een intieme bruiloft gaat het er iets anders aan toe. Niet minder goed, maar wel anders. Er zijn minder mensen, de locaties zijn kleiner en misschien heb je niet die grote prinsessenjurk aan maar een wat simpeler outfit. Maar bedenk goed, of het nou een grote bruiloft is of een intieme, er is in ieder geval één ding hetzelfde en dat is de reden waarom jullie trouwen: omdat je van elkaar houdt.
bruid en bruidegom in de zonsondergang

Do’s and Don'ts bij een kleine bruiloft

Hoewel een kleine bruiloft over het algemeen minder regelwerk is dan een grote, is er wel een aantal dingen waar jullie rekening mee moet houden wanneer jullie een kleine bruiloft organiseert. Dit zijn alle do’s en don’ts:

Do’s

  • Maak er een speciale dag van. Ook al is jullie bruiloft klein, dat hoeft niet te betekenen dat er minder te vieren is.
  • Als jullie voor een kleine bruiloft hebt gekozen in verband met een wat kleiner budget, investeer dat budget dan in de zaken die voor jou het belangrijkste zijn. Dat kunnen de ringen zijn, maar bijvoorbeeld ook een goede fotograaf.
  • Kijk bij het locatie spotten ook eens wat verder dan de eigen omgeving. Met een kleine entourage hebben jullie ontzettend veel mogelijkheden. Je kunt vliegen, maar bijvoorbeeld ook een touringcar huren voor een dag. En wie zegt dat jullie op één locatie moeten blijven de hele dag?

Don’ts

  • Een kleine bruiloft plannen kost minder tijd dan een grote, maar een goede voorbereiding is nog steeds nodig. Onderschat de tijd die jullie aan het plannen van een kleine bruiloft kwijt zijn niet.
  • "Een kleine bruiloft, dat is dan ook een klein feest." Vergis je niet. Met een kleine club mensen kun je jullie trouwdag groots vieren. Wanneer jullie een intieme bruiloft organiseren betekent dat echt niet dat jullie na het jawoord wat handjes staan te schudden en dan op tijd naar bed gaan (tenzij jullie dat willen natuurlijk). Ook met weinig mensen kunnen jullie een flink feestje bouwen. Schaf maar een paar extra makkelijke trouwschoenen aan, want er mag gedanst worden!
  • Het kan enorm lastig zijn om een gastenlijst op te stellen voor jullie kleine bruiloft. En het is misschien nog wel moeilijker om in een bestaande gastenlijst te schrappen. Denk erom dat het júllie bruiloft is, en dat jullie dus bepalen wie er wel of niet komen, en niet je (schoon)moeder, zus of beste vriendin. Laat andere mensen zich niet met jouw gastenlijst bemoeien. Want voordat je het weet voelen jullie je schuldig over een niet uitgenodigde oudtante die je anders nooit ziet en hebben jullie weer een persoon extra op de gastenlijst staan.

Klein maar fijn

Er kunnen allerlei redenen zijn om een bruiloft klein te houden. Voor de een is dat het budget, een ander heeft geen zin in veel geregel en weer een ander trouwt graag in het buitenland.

Wat de reden voor een kleine bruiloft ook is, een kleine bruiloft is niet minder feestelijk dan een grote. Uiteindelijk gaat het maar om één ding en dat is het uitspreken van jullie liefde voor elkaar. En of dat nou voor een publiek van honderd mensen is, of van twee het antwoord is (bijna) altijd hetzelfde: Ja, ik wil!

Andere artikelen die je wellicht interessant vindt: